La sanitat de Madrid ha esclatat contra Isabel Díaz Ayuso, amb una vaga indefinida de metges d'atenció primària. Ha estat el sindicat Amyts qui ha convocat la protesta, que començarà el pròxim 21 de novembre i servirà per denunciar "la sobrecàrrega de treball, les agendes infinites i la manca de temps per atendre els pacients". Alhora, s'insistirà contra el "caos" amb l'obertura del nou model d'urgències extrahospitalàries. La convocatòria afecta 4.240 metges de família i 720 pediatres dels centres de salut madrilenys.

Amb aquesta vaga, Amyts ha reclamat a la Conselleria de Sanitat que s'assegui a negociar "un vertader pla de xoc per abordar la problemàtica en els centres de salut". "Els madrilenys mereixen tenir una Atenció Primària de qualitat i no esperes de més d'una setmana per poder veure al seu metge de Família o pediatra", ha defensat l'organització sindical, que també vol frenar l'èxode dels facultatius. El mateix sindicat ja havia engegat aquest dilluns una vaga a centres d'atenció 24 hores, que afecta uns 200 metges de les urgències d'atenció primària. L'objectiu de la mobilització d'aquests facultatius és protestar pel caos organitzatiu que s'ha viscut en la reobertura d'aquests serveis tancats en la pandèmia.

La sanitat madrilenya, en rebel·lia

En resum, la sanitat madrilenya s'ha declarat en rebel·lia amb aquestes vagues, amb dimissions a la cúpula directiva d'Atenció Primària en les últimes dues setmanes i amb mesures com la vídeoconsulta que implantarà el govern d'Ayuso a la meitat dels centres d'urgències. Recordem que la Comunitat de Madrid va ser l'única regió espanyola que va tancar els Serveis d'Urgències d'Atenció Primària (SUAP) durant la pandèmia, cosa que va motivar crítiques i mobilitzacions dels partits de l'oposició, els sindicats sanitaris i la ciutadania. La resposta de l'executiu madrileny a aquesta demanda política, sindical i ciutadana va arribar al juny, però des de llavors s'han portat a terme diverses modificacions que cada vegada han tingut més resposta.

En mig d'aquesta situació caòtica, el govern d'Ayuso ha fet cessar el gerent adjunt de Gestió i Serveis de la Gerència Assistencial d'Atenció Primària, Pedro José Suárez Sánchez. Però fonts de la Conselleria de Sanitat han deslligat la destitució de les vagues i l'han emmarcat "dins del procés de canvi per formar un nou equip a la Gerència d'Atenció Primària". "Serà substituït en els pròxims dies per un altre nomenament", han indicat aquestes fonts.