Isabel Díaz Ayuso ha viscut, probablement, una de les setmanes més crítiques des que va arribar a la presidència de la Comunitat de Madrid. El nou pla del seu govern de les urgències extrahospitalàries ha generat molta controvèrsia entre els sanitaris i els usuaris d'aquests serveis. En les darreres hores, hi ha hagut múltiples dimissions en l'atenció primària i s'han convocat fins a quatre vagues en protesta per aquest pla. El 27 d'octubre, l'executiu madrileny anunciava l'obertura de 80 Punts d'Atenció Continuada (oberts 24 hores), que s'encarreguen de les urgències d'Atenció Primària —cal apuntar que feia dos anys i mig que no estaven operatives—. Les crítiques del sector sanitari i també de l'oposició es concentren en el fet que aquest servei es reactiva sense noves contractacions, de manera que manca personal.

De fet, aquesta falta de sanitaris en aquests nous Punts d'Atenció Continuada (PAC) es va notar en 71 centres. 15 d'ells es van veure obligats a tancar el passat dissabte perquè no hi havia prou metges per poder garantir la funcionalitat del servei. Els problemes s'han reproduït al llarg d'aquests dies i, segons dades de la plataforma de treballadors d'aquests serveis, el dimecres calien més sanitaris a 15 PAC. Una de les principals conseqüències de la situació ha estat el gran volum de dimissions que s'ha produït per aquest nou pla: el 20 d'octubre, la gerent d'Atenció Primària, Sonia Martínez, presentava la seva renúncia per "motius personals".

Aquest dijous, també ha dimitit la gerent assistencial adjunta, Nuria Fernández, i aquest divendres la crisi s'ha aprofundit amb la renúncia en bloc dels membres de la Direcció Assistencial del Sud-est de Madrid. Aquests últims ho fan amb una crítica contundent contra la conselleria de Sanitat madrilenya per "no haver escoltat" les seves propostes i perquè sostenen que el nou pla és "inviable". Per la seva banda, el conseller de Sanitat del govern Ayuso, Enrique Ruiz Escudero, ha tret importància a aquestes dimissions: "No hi ha dimissió en bloc a la Direcció Assistencial d'Atenció Primària, sinó que són recanvis que s'han produït, reajustaments a l'equip i ja està".

Quatre convocatòries de vaga a la Comunitat de Madrid pels problemes a l'atenció primària

A tot plegat, cal sumar que hi ha dues vagues actives dels sanitaris madrilenys en protesta pel pla de les urgències extrahospitalàries i la previsió és que la setmana que ve n'hi hagi dues més. Una d'aquestes va començar aquest divendres i acabarà aquest diumenge 6, convocada pels sindicats SummAT i Mats. Denuncien que la conselleria de Sanitat de Madrid està sotmetent a "assetjament telefònic" els professionals per tal que cobreixin els llocs de treball. De fet, aquests mateixos sindicats ja han convocat una altra vaga per als dies 11, 12 i 13 de novembre, i compten amb el suport de CSIF, Afem i AME. L'altra convocatòria en marxa és indefinida i va començar el 28 d'octubre: afecta els serveis d'urgències de l'hospital Infanta Sofía de San Sebastián de los Reyes. I l'altra vaga programada és del sindicat Amyts, que arrencarà aquest dilluns i també és de caràcter indefinit. Una altra mobilització tindrà lloc el 13 de novembre: hi haurà una manifestació al centre de Madrid amb el lema 'Madrid s'aixeca per la sanitat pública'.

Per a més inri, quatre dels cinc sindicats —CCOO, Satse, UGT i CSIT-UP— que van subscriure un acord amb la Comunitat de Madrid sobre aquest servei 24 hores d'urgències el passat 26 d'octubre ja han anunciat que trenquen els compromisos subscrits pel "caos derivat de la manca de personal als nous centres", pels "reiterats incompliments de la conselleria de Sanitat" i pel "maltractament i humiliació que estan patint els professionals".