L'expresident del Barça Sandro Rosell s'ha querellat contra el comissari jubilat, José Manuel Villarejo, l'excap d'Assumptes Interns, Marcelino Martín Blas, i un agent de l'FBI per aclarir si la causa que li va mantenir a presó provisional gairebé dos anys va ser fruit d'un muntatge policial en el marc de l'anomenada Operació Catalunya. La querella ha estat presentada aquest dijous al jutjat de l'Audiència Nacional, que ja investiga Villarejo pel cas Tándem i s'adreça també contra els inspectors Antonio Giménez Raso i Alberto Estévez.

Rosell, que va ser investigat en aquest tribunal i posteriorment absolt de blanqueig de capitals, demana investigar pels delictes d'organització criminal, falsedat de funcionari en document oficial, acusació i denúncia falsa, malversació i detenció il·legal, segons recull la querella, avançada per El Periódico i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. L'empresari no s'adreça contra l'exlíder del PP català i actual senadora Alicia Sánchez-Camacho, però considera que hi ha indicis que permetrien investigar-la, de manera que deixa al criteri del jutge la decisió de dirigir-se al Tribunal Suprem, òrgan competent per investigar-la en ser aforada.

La "llista negra" d'independentistes

En la querella, Rosell, a través del seu advocat Pablo Molins, al·ludeix a informacions i àudios publicats en els últims mesos per El Mon que esmenten una reunió mantinguda el 6 de novembre de 2012 entre Villarejo i Alicia Sánchez-Camacho, en la qual aquesta hauria facilitat al comissari "una autèntica 'llista negra' de persones que, segons el seu parer, havien de ser investigades i perseguida policialment per la seva relació amb l'independentisme", entre les quals hi havia l'empresari. Tot això en el marc de la denominada Operació Catalunya, un "pla" elaborat contra el moviment independentista català per comandaments policials, membres del govern espanyol i dirigents del PP -llavors en La Moncloa-, "amb la inestimable ajuda de determinats periodistes i mitjans de comunicació". Precisament, per aquests fets, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha denunciat Villarejo i Sánchez-Camacho a la fiscalia de Barcelona, que a l'estiu la va elevar a la fiscalia del Suprem, ja que la senadora catalana és aforada en aquest tribunal.

L'estratègia, segons exposa la querella, consistia a obtenir informació i "confeccionar proves falses" per a "intimidar, investigar, imputar, perjudicar i desprestigiar" a persones que "es consideraven properes a l'esmentat moviment". Entre ells, sosté, es trobava Rosell, que esmenta les "estranyes circumstàncies" que van envoltar la seva posterior detenció i investigació a l'Audiència Nacional. La querella demana així mateix d'investigar si Villarejo es va reunir el maig de 2014 amb l'agent enllaç de l'FBI Marc L. Varri, adscrit llavors a l'Ambaixada dels EUA a Madrid, per a, en companyia d'altres comandaments com l'exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, sol·licitar ajuda a la policia nord-americana per combatre a l'independentisme català.

Rosell també esmenta reunions entre Villarejo i Marcelino Martín-Blas, per intentar aconseguir informació de l'empresari que, segons les informacions a què fa referència, van acabar derivant en una investigació que vinculava a l'empresari amb "escàndols de corrupció al món del futbol". En aquest context, continua, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va acabar obrint una investigació secreta el 2015, indagacions que culminaria amb la presentació d'una querella el 2017, que va ser la que va motivar la seva detenció i la seva estada en presó preventiva gairebé dos anys "abans de ser absolt" de l'acusació de blanqueig de comissions de l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira.