Novetats. La Fiscalia del Suprem, finalment, investigarà la denúncia del conseller d’Economia, Jaume Giró, per l’espionatge patit, ja que Alícia Sánchez-Camacho, una de les persones que va denunciar, és actualment senadora del PP, i, per tant, aforada, i el seu cas ha de ser investigat des de la fiscalia de l’alt tribunal espanyol. Així li ha comunicat a Giró, aquest divendres, la Fiscalia de Barcelona, que a finals de juny va obrir diligències d’investigació arran de la denúncia presentada pel conseller, a títol personal, contra Sánchez-Camacho i el comissari de la policia espanyol jubilat José Manuel Villarejo, després de transcendir uns àudios del 2012 en què la llavors líder del PP català va fer espiar a Giró, que llavors no tenia cap càrrec públic.

Jaume Giró, acompanyat del seu advocat, Jordi Pina, va presentar la denúncia pels delictes de revelació de secrets, organització criminal i malversació de fons públics contra Sánchez-Camacho i el comissari Villarejo per haver-lo fet espiar per la seva ideologia i defensa de la independència de Catalunya, el 22 de juny passat a la fiscalia de Barcelona. L’any 2012 Giró era director era el director general adjunt de CaixaBank, i no tenia cap càrrec polític. “Aquests fets són d’una gravetat extrema. No podem acceptar com un fet normal viure en un estat que persegueix i espia a persones innocents i només per pensar d’una determinada manera”, va declarar Giró, en sortir de la fiscalia.

Ampliació de la denúncia

Giró ja va avançar que recopilava més informació per aportar-la a la fiscalia, que ara serà a Madrid, com ara uns informes sobre la seva persona que li van fer arribar i que algun mitjà de comunicació va arribar a publicar. L’equip jurídic del conseller també estudia ampliar la denúncia a altres dirigents del PP. Per exemple, Jorge Fernández Díaz era el ministre d’Interior, i ara s’ha revelat que ell també va mantenir contactes amb el comissari Villarejo per embrutir el nom de polítics catalans amb informacions falses, com a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el qual el 2014 va poder provar que el compte de Suïssa que se li atribuïa era fals, però ara s’ha descobert, que ho va maniobrar la policia patriótica del PP.  I inclús ho sabia un jutge de l'Audiència Nacional. A més, Maria Dolores de Cospedal, era la líder del PP, i Sánchez-Camacho parla d’ella com sí també estigués informada de la guerra bruta contra els líders de Catalunya.

 

Espiat pel mòbil i a casa

El conseller Giró ha recordat que en aquella època la seva família i entorn d’amistats era conscient que era seguit i fins i tot podria tenir el telèfon de casa i el mòbil intervinguts, a causa dels problemes de connexió que tenia.  "La meva família i amics saben que vaig patir espionatges i alguns mitjans com l'Interviú, crec l'any 2013, van sortir uns informes amb segells de la policia que no eren, amb el meu número de telèfon mòbil dient que era un dels quatre líders de la trama civil del procés", va explicar Giró aquest dimecres en una entrevista a Rac1.

També va explicar un cas sobre aquest espionatge que va patir: "El 17 d'agost del 2017, el dia dels atemptats, estava a la caseta que tinc a l'Empordà i el dia anterior vaig sopar amb Aitor Esteban i la seva dona i el 17 van venir a fer el vermut. I des de primera hora hi havia un senyor amb pantaló de tergal, camisa de màniga llarga i càmera de fotos fotografiant el porxo. Vam poder comprovar la ineficàcia absoluta d'aquests Torrentes a sou. Després vaig trucar a les tres de la tarda al Major Trapero per explicar-li i enviar les fotos i no em va contestar.” Giró va detallar fins i tot que sabia l’hotel on es va allotjar aquest espia, però, que davant l’atemptat ocorregut a La Rambla de Barcelona, hores després, no va trucar més al major, ni després va posar cap denuncia. “No era un policia, la policia subcontractava detectius. Hi havia un grup de policies en actiu i com que no donaven l'abast subcontractaven a una altra gent”, va detallar Giró.