La Comissió Disciplinària de la presó d'Estremera vol sancionar el vicepresident Oriol Junqueras per haver concedit una entrevista a Rac1 des del centre penitenciari, segons han informat fonts de la defensa de Junqueras consultades per El Nacional. La conversa en qüestió va tenir lloc el dia 18 de desembre, durant la campanya electoral, quan Junqueras va utilitzar la seva trucada diària per parlar amb el programa matinal de Jordi Basté.

El càstig per l'entrevista seria de 15 dies sense dret a sortir al pati durant les dues hores diàries que es permet als presos deixar la cel·la —de 5 a 7 de la tarda—. En lloc d'això, Junqueras hauria de quedar-s'hi tancat. Argumenten que el vicepresident hauria infringit l'article 109.B del Reglament penitenciari: "Desobeir les ordres rebudes d'autoritats o funcionaris en l'exercici legítim de les seves atribucions o resistir-se passivament a complir-les".

Fonts de la defensa de Junqueras recorden que es tracta d'una proposta de sanció que encara no ha estat convalidada. En el cas que es confirmés el càstig, ja avancen que presentaran un recurs.

Sànchez, castigat 30 dies

També l'expresident de l'ANC i diputat de JuntsxCat, Jordi Sànchez, s'exposa a una sanció de fins a 30 dies sense pati pels missatges telefònics que va gravar per sortir en un míting de la formació. Segons fonts de la defensa de Sànchez, aquesta no és la primera proposta de sanció que rep des de que està a la presó de Soto del Real.

De fet, ja n'hi van posar una de 30 dies per enviar cartes a la família en un paquet, tot i que aquest dimecres la jutge de vigilància penitenciària li va anular la sanció.

La secretaria general d'Institucions Penitenciàries del ministeri de l'Interior va obrir expedients sancionadors contra els dos polítics pels missatges difosos durant la campanya el passat mes de desembre, tot i que de moment encara no han estat sancionats. Junqueras compleix aquest divendres tres mesos de presó preventiva a Estremera, mentre que Sànchez ja en fa tres i mig que és a Soto del Real.