L'inici de l'any nou no ha canviat el panorama geopolític internacional, que continua definit per la guerra d'Ucraïna. En aquest escenari, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut reiterar el seu compromís inefable amb la part ucraïnesa enfront la Rússia de Vladímir Putin. I ha tingut l'oportunitat de fer-ho en una conversa telefònica d'uns vint minuts de durada amb el seu homòleg Volodimir Zelenski. El líder ucraïnès ha sol·licitat l'intercanvi de paraules amb el mandatari espanyol en el marc d'una ronda de converses que està mantenint amb diversos líders mundials, com ara Joe Biden, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Justin Trudeau i Narendra Modi.

Durant la trucada, Sánchez ha expressat el compromís de l'Estat amb Ucraïna i ha garantit que continuarà subministrant la indústria bèl·lica mentre no s'acabi la guerra. "Acabo de parlar amb Zelenski, a qui he reiterat el total suport d'Espanya fins que s'arribi a la pau", ha escrit el president espanyol en un missatge al seu perfil de Twitter. Un suport que es farà explícit a través del material de guerra i de l'entrenament de soldats en territori espanyol. "Continuarem enviant material a Ucraïna i instruint les seves Forces Armades. Uns altres 200 militars ucraïnesos iniciant l'ensinistrament aquest més a Toledo", ha detallat. Per la seva banda, Zelenski ha transmès a Sánchez les necessitats de defensa del seu país, i ha incidit que continua consolidant els suports dels socis abans de la pròxima reunió de 'Ramstein', la trobada en què representants internacionals es reuneixen amb el lideratge ucraïnès per discutir la defensa enfront Rússia.

Entrenament de militars i acollida de refugiats

Aquest desembre va finalitzar la primera rotació de formació a unitats militars ucraïneses al Centre de Coordinació d'Ensinistrament de Toledo, i amb l'any nou començarà la segona rotació amb l'arribada de 192 soldats. A més, des que va començar la guerra a l'est d'Europa, Espanya ha donat protecció temporal a 161.321 persones afectades pel conflicte, la qual cosa converteix Espanya en el cinquè país de la UE per nombre de concessions, segons Europa Press. Del total, 74.733 ucraïnesos han estat donats d'alta al Sistema Nacional de Salut i més de 13.451 refugiats amb Protecció Temporal ja estan en alta laboral. Pel que fa al suport desplegat en altres àmbits des que va donar principi el conflicte armat, Espanya ha aportat 250 milions d'euros a través del Banc Mundial i del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament, mentre que també ha fet efectiu l'enviament de 42 generadors de corrent elèctric, l'atenció a ferits, el compromís de lliurament de 163 equips d'alta tensió i 70 grups electrògens o el suport des de la UE als nou paquets de sancions a Ucraïna. Així mateix, s'han enviat a Ucraïna experts policials per a col·laborar en la recerca de crims de guerra. En definitiva, segons subratlla La Moncloa, "mai s'havia destinat un paquet d'aquestes característiques a un únic país".