A partir d'aquest dijous els desplaçats a Catalunya a causa de la guerra a Ucraïna podran començar a sol·licitar els ajuts que ofereix el Govern. El departament d'Igualtat i Feminismes ha publicat la convocatòria d'ajuts per a persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna i podran sol·licitar-se a partir de demà dijous i fins al 31 de gener. Hi podran accedir les persones adultes afectades pel conflicte que visquin a Catalunya i que gaudeixin d'estatus de protecció temporal. Poden ser ciutadans amb nacionalitat ucraïnesa o d'un país tercer, residents a Ucraïna en el moment de l'esclat del conflicte. Caldrà estar empadronat a Catalunya, acreditar la manca de recursos econòmics i no estar percebent cap ajut dels serveis habilitats pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Els beneficiaris rebran 400 euros mensuals, més 100 euros més per menor a càrrec.

L'objectiu d'aquests ajuts és facilitar que les persones que han hagut de fugir del conflicte bèl·lic i es troben a Catalunya sense recursos "puguin viure amb dignitat". Ho ha explicat la secretària d'Igualtats, Mireia Mata, coincidint amb la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat. Ha apuntat que es finançaran amb els fons europeus i ha assenyalat que l'executiu català confia que esdevindran "un suport significatiu" per als perjudicats per aquesta guerra. Les sol·licituds seran individuals. En cas d'unitats de convivència en què hi hagi més d'una persona adulta, cadascuna d'elles haurà de tramitar l'ajut. Els imports vinculats a les persones menors d'edat aniran lligats a la sol·licitud de la persona que les tingui incorporades a la seva resolució de protecció temporal.

Per beneficar-se d'aquesta mesura caldrà aportar quatre documents: el formulari de sol·licitud, un document oficial que acrediti la identitat de la persona sol·licitant, la resolució del ministeri de l'Interior de concessió de l'estatus de protecció temporal, i un certificat de dades bancàries. La resta d'informació necessària podrà consultar-la directament el departament d’Igualtat i Feminismes, sempre que les persones sol·licitants l'autoritzin a fer-ho, i també es podrà resoldre mitjançant declaracions responsables, segons el cas.

Els desplaçats no són els únics que rebran ajuts, ja que el Govern també distribuirà aportacions econòmiques als ens locals que hagin acollit desplaçats i refugiats ucraïnesos. Aquest ajut permetrà retornar part dels fons avançats pels ens locals per reforçar serveis d'informació i orientació, finançar serveis d'allotjament i manutenció, o oferir serveis d'aprenentatge lingüístic, entre altres.