El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, intensificarà el nombre de visites a Catalunya i mantindrà contactes permanents amb els col·lectius socials i polítics durant el pròxim mes de setembre, abans del referèndum de l'1 d'octubre. Així ho ha avançat en una entrevista a Efe la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, que ha destacat que "Sánchez s'implicarà al límit" amb la realitat social de Catalunya a favor de la legalitat però també de les "vies de diàleg" en contraposició al Govern del PP que, segons els socialistes, "s'ha posat de perfil".

"És imprescindible el contacte amb la societat davant un Govern espanyol que no ha baixat a peu de carrer, que no ha anat a Catalunya més que a despatxos oficials", ha denunciat Robles. Segons consideren els socialistes, en els últims mesos l'Executiu de Mariano Rajoy només s'ha dedicat a acudir els tribunals i, davant d'aquesta valoració, Robles avisa que el PSOE no farà "desistiment de funcions".

Així mateix, els socialistes critiquen la posició del Govern i asseguren que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té com a únic objectiu "tapar els problemes de corrupció" que existeixen a Catalunya i no donar resposta als problemes socials. "L'independentisme català està utilitzant aquesta situació de vulnerabilitat social per intentar vendre una realitat que en cap cas podrà ser efectiva perquè no compleix els paràmetres mínims, ja no només del dret nacional, sinó del dret internacional", ha advertit la portaveu socialista.

Davant aquestes dues posicions, els socialistes proposen "reunir-se amb sectors socials, aquelles persones que estan vivint les conseqüències de les crisis, com els joves. Per això fa falta anar a peu de carrer i reunir-se amb la ciutadania a Catalunya, i això és el que farà Pedro Sánchez", ha anunciat Robles.

En referència al referèndum, Robles l'ha titllat com un "recompte" contrari a la llei i un "desvari que se salta els marges de qualsevol Estat democràtic". En aquest cas el PSOE aposta per una reforma de la Constitució "el més pactada possible" i presenta unes "propostes concretes" que es van marcar en la declaració de Barcelona i en el 39 Congrés del partit del mes de juny passat, malgrat les discrepàncies sorgides amb dirigents territorials del partit com Susana Díaz.