El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat aquest diumenge el tret de sortida al seu setè viatge oficial com a president a l’Amèrica Llatina que el durà a Xile, l’Uruguai i el Paraguai, en el que pretén impulsar la signatura de l’acord entre la Unió Europea i el Mercosur, i participarà en un fòrum en defensa de la democràcia. Segons fonts de l’executiu, el viatge s’emmarca en un esforç per ampliar i reforçar les aliances amb Amèrica Llatina no només d’Espanya, sinó de tota la Unió Europea.

Aquest diumenge Sánchez, ha definit la democràcia com "el millor camí per a la pau i la cohesió social" en una columna que publica aquest diumenge el diari xilè El Mercurio, signada conjuntament pel president del Brasil, Lula da Silva, pel president de l'Uruguai, Yamandú Orsi, i pel president de Colòmbia, Gustavo Petro. En la columna, els líders polítics admeten que la democràcia afronta "grans reptes" en l'actualitat i mencionen alguns símptomes que demostren el "malestar profund" de la ciutadania, tals com "l'erosió de les institucions, l'avanç dels discursos autoritaris o la desafecció de la societat".

"A tot això s'hi sumen les persistents desigualtats, el retrocés de drets fonamentals, la difusió de desinformació i els discursos d'odi", agreguen els presidents. Només arribar a la capital andina, Sánchez participarà en una trobada organitzada pel president xilè, Gabriel Boric, en defensa de la democràcia i sobre els perills que s'abalancen sobre ella. La defensa de la democràcia és l’eix del fòrum que porta com a nom ‘Democràcia Sempre’ i que el president xilè ha organitzat a la Casa de la Moneda. A més de Sánchez i Boric, hi assistiran els tres presidents que han signat la columna d'opinió conjuntament amb l'espanyol: Lula da Silva, Petro i Orsi.

Plataforma contra la ultradreta

La intenció de la trobada a Santiago de Xile és reivindicar la democràcia en un moment en el qual les seves institucions s’estan veient agredides, qüestionades i debilitades per moviments populistes i d’ultradreta, i per crear una plataforma d’actuació contra ells. La convocatòria arriba després d’una iniciativa llençada per Sánchez i Lula a Nova York el passat mes de setembre en el marc de l’Assemblea General de l’ONU. Els dos líders van fer aleshores una crida als líders progressistes del món a explorar fórmules per defensar la democràcia i crear una narrativa que faci front als moviments que l’amenacen.

La idea de l’organització de la trobada és que, aquest any, i coincidint també amb l’obertura del període de sessions de l’Assemblea General de l’ONU a Nova York, hi torni a haver una reunió d’aquesta iniciativa i que sigui tenint continuïtat posteriorment. Els líders que seran presents aquest cop a la capital xilena s’han repartit els temes que s’abordaran, i el president del govern espanyol se centrarà en la lluita contra la desinformació en l’àmbit digital.

L’agenda de Sánchez a Xile la tancarà una trobada amb representants de la societat civil per conèixer quines propostes plantegen per mobilitzar-se contra l’extremisme.

Primeres visites a l’Uruguai i el Paraguai

Després de visitar Xile, on Sánchez ja havia estat abans en viatges oficials, el president del govern espanyol farà la seva primera visita com a president a l’Uruguai i el Paraguai, països integrants del Mercosur, on Sánchez garantirà el ple compromís d’Espanya perquè l’acord de la UE amb el mercat llatinoamericà es converteixi en realitat. L’esperança de la Moncloa és que l’acord pugui ser ratificat i aprovat abans que acabi l’any i, tot i que les fonts citades asseguren que la Comissió Europea dona senyals positius en aquest sentit, apel·len a la prudència davant les dificultats existents per al seu tancament, provinents sobretot d’altres estats membres.

El fet que el Brasil hagi assumit la presidència del Mercosur, creuen des de la Moncloa, suposarà un gran impuls per la finalització de l’acord, més encara en el context global actual de guerra comercial. Davant d’aquests fets, Sánchez reiterarà en les seves visites que és fonamental per ambdues parts, Mercosur i UE, posar en marxa l’acord a què es va arribar l’any passat.

La primera parada del president del govern espanyol després de Santiago serà Montevideo, on es reunirà el dimarts amb el president, Yamandú Orsi, i abordarà la urgència de tirar endavant l’acord comercial entre les dues regions. L’executiu considera que Orsi, de la coalició d’esquerres ‘Frente Amplio’, ha mostrat una gran sintonia amb les polítiques de Sánchez, i la intenció és reforçar la relació bilateral amb una sèrie d’acords.

Homenatge a Mujica

Els dos presidents signaran sengles acords de col·laboració en matèries com la igualtat de gènere, les energies renovables, el desenvolupament sostenible, la seguretat o la lluita contra el crim organitzat. A Montevideo, Sánchez també mantindrà una trobada amb empresaris amb interessos a l’Uruguai abans d’assistir a un fòrum empresarial. L’agenda la tancarà amb una visita a Lucía Topolensky, viuda de l’expresident uruguaià José Mujica. Una visita amb què el president pretén retre homenatge a Mujica, considerant un referent de l’esquerra llatinoamericana i mundial.

L’última etapa del viatge portarà Sánchez fins a Asunción, la capital paraguaiana, on el dimecres assistirà a una altra trobada bilateral d’empresaris i mantindrà una reunió amb el president del Paraguai, el conservador Santiago Peña, en la que l’acord UE-Mercosur serà present. Ambdós presidiran la signatura de diferents acords, entre ells un que incorpora el país sud-americà al grup de països amb els quals Espanya té pacte de migració circular i que permetrà que ciutadans paraguaians es puguin desplaçar de forma temporal a Espanya per treballar per després tornar al seu país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!