L'aval del Tribunal Suprem a l'exhumació de Francisco Franco és "una gran victòria de la democràcia espanyola". En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts al matí, des de Nova York, el president en funcions Pedro Sánchez, que ha vist com l'alt tribunal donava llum verda a la seva gran promesa: treure el dictador del Valle de los Caídos. El govern espanyol ja treballa per poder dur a terme el traslladat de les restes a El Pardo abans de comenci la campanya electoral del 10-N, l'1 de novembre.

"Avui vivim una gran victòria de la democràcia espanyola. La determinació de reparar el patiment de les víctimes del franquisme va guiar sempre l'acció del govern espanyol", ha assegurat Pedro Sánchez en una piulada al seu compte de Twitter des de Nova York, on es troba per la celebració de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

L'horitzó amb el qual treballa el govern espanyol ara és l'1 de novembre, quan es dona el tret de sortida a la campanya electoral del 10-N. En una atenció als mitjans de comunicació, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha insistit que es farà “el més ràpid possible” amb l’objectiu d’allunyar-ho tan com sigui possible de la campanya. Ara faltarà que el Consell de Ministres, previsiblement en la seva reunió d’aquest divendres, acordi una nova data per a l’exhumació i inhumació del dictador al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio, on també hi ha enterrada la seva dona Carmen Polo.

No obstant això, encara queda un obstacle. El jutge contenciós-administratiu número 3 de Madrid, José Yusti Bastarreche, haurà de decidir si manté les mesures cautelars urgents que van paralitzar la llicència d’obres per a l’aixecament de la llosa sota la qual hi ha les restes del dictador. La vista està prevista per a finals d'octubre. Segons Carmen Calvo, “és una sentència del Tribunal Suprem” i “el que queda és executar-la en els termes que indiquen els magistrats”.

Pel que fa al permís que ha de donar l’Església perquè puguin entrar a la basílica del Valle de los Caídos, la vicepresidenta en funcions ha assegurat que “l’Església no ha posat cap obstacle” durant el procediment.

El Tribunal Suprem ha donat llum verda aquest dimarts a l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Després de reunir-se per a deliberar aquest dimarts al matí, els sis magistrats de la sala contenciosa-administrativa han tombat en la seva totalitat el recurs presentat per la família del dictador. Els plans del govern espanyol per treure les restes de Franco del mausoleu s'ajusten a dret i seran traslladades al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio. Fonts de l'alt tribunal assenyalen la decisió s'ha pres per unanimitat de la sala. No obstant això, encara hi ha un procediment obert per la llicència urbanística en un jutjat madrileny.