El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat al president del Consell Europeu, Charles Michel, la necessitat de coordinar l'inici de les campanyes de vacunació en els diferents Estats membres, encara que després sigui cada país el que "marqui els seus sistemes i estratègies" segons les seves "metodologies i infraestructures sanitàries".

Així ho ha explicat el secretari d'Estat per a la UE, Juan González-Barba, en una compareixença davant la Comissió Mixta Congrés-Senat per a la UE per avançar l'agenda del Consell Europeu d'aquest dijous i divendres. El govern espanyol vol que la UE estableixi "indicacions epidemiològiques comunes" per aplicar l'estratègia de vacunes i que la coordinació inclogui "un consens sobre la data d'inici de la campanya per a tota la UE".

Aquesta posició la va traslladar el mateix González-Barba als seus col·legues de la UE en el Consell d'Assumptes Generals celebrat dimarts per preparar la reunió de caps d'Estat i de govern, que en aquesta ocasió serà presencial.

González-Barba ha remarcat que els governs europeus han fet esforços considerables de coordinació per afrontar la pandèmia en diferents àmbits i ha fet al·lusió també a l'afany de contribuir perquè les vacunes arribin a tothom.

D'altra banda, ha assenyalat que, per al govern espanyol, seria bo que la UE adopti en "un termini raonable" una recomanació sobre l'ús de tests d'antígens i el reconeixement mutu de proves per permetre els viatges entre els socis.

Brussel·les accelera terminis

Pel que fa a les vacunes, la Comissió Europea ha avançat que accelerarà tots els terminis per poder autoritzar en tot just tres dies la comercialització d'una vacuna contra la Covid-19 des del moment en què hagi rebut el vistiplau científic de l'Agència Europea del Medicament (EMA), de manera que puguin començar a distribuir-se a la UE a principis de gener. Segons han explicat fonts comunitàries, l'Executiu comunitari tarda uns 67 dies a autoritzar una vacuna o fàrmac en condicions normals, però la urgència provocada per la pandèmia ha obligat Brussel·les a utilitzar tota la "flexibilitat" prevista en la normativa comunitària per a casos d'urgència.