Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional, una sol·licitud de suspensió de la sentència que els manté empresonats a Lledoners i la “immediata posada en llibertat” esgrimint els arguments pels quals el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les ha denegat l’odre d'extradició de Lluís Puig.

L’escrit presentat davant del TC per l’advocat Jordi Pina recorda que el Tribunal belga ha conclòs que “hi ha motius fonamentats per creure que, en cas d’acceptar l’execució de l’ordre de detenció europea, es perjudicaria els drets fonamentals” de l’exconseller de Cultura atès que no existeix una “base legal explícita” perquè sigui el Tribunal Suprem qui el jutgi.

Els tres dirigents independentistes empresonats argumenten que la justícia belga ha admès que el Suprem va vulnerar el dret fonamental al jutge ordinari predeterminat per la llei, igual com ha reconegut les conclusions del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries.

 

Recorda també que la sentència de la Cambra d’Apel·lació belga admet el “risc elevat de vulneració del dret a la presumpció d’innocència”, que recull el Grup de Detencions Arbitràries, i es fa ressò del “constant degoteig de presumpcions de culpabilitat realitzades tant per membres de la judicatura com per altres càrrecs polítics i membres del Govern espanyol”.

Esmenera les vulneracions

Davant d’aquesta constatació emplaça el TC a “esmenar les greus vulneracions de drets fonamentals” que han patit els tres dirigents independentistes empresonats, entre les quals enumera les nombroses filtracions periodístiques publicades durant el procés que es va seguir contra ells al Suprem.

L’escrit considera que la conseqüència immediata de les vulneracions que s’hi exposen seria la declaració de nul·litat de la sentència condemnatòria del 14 d'octubre contra els líders del procés, per la qual cosa reclama que mentre no es pren una decisió al respecte s’acordi la “immediata posada en llibertat” dels tres dirigents amb la suspensió dels efectes de la sentència. En aquest punt recorda que ja han complert una part de la pena i que el TC ha trigat dos anys a respondre els recursos previs, la qual cosa fa que perdin sentit.

A més, subratllen que no existeix cap mena de pertorbació greu de cap interès constitucionalment protegit ni drets fonamentals o llibertats d’altres persones que s’hi vegin afectats per aquesta mesura de suspensió.

Jordi Sànchez va ser condemnat pel Suprem a 9 anys de presó i inhabilitació per un delicte de sedició, mentre que Turull va ser condemnat a 12 anys i Rull a 10 anys i sis mesos.

 

A la imatge principal, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull al Congrés dels diputats on van recollir l'acta de diputats el maig del 2019 / Europa Press