La sentència de la justícia de Bèlgica contrària a l'extradició del conseller Lluís Puig ha donat peu a un emplaçament directe i contundent de Carles Puigdemont a Pedro Sánchez perquè "acati" la decisió dels tribunals europeus i rectifiqui l'estratègia de l'Estat de persecució de l'independentisme.

És el govern espanyol i el seu error de judicialitzar la política el que ha portat a la seva derrota europea”, adverteix Puigdemont a través d'un missatge de vídeo que ha penjat el Consell per la República al seu compte de Twitter: "No pot continuar mirant cap a un altre costat".

"Ens adrecem a Pedro Sánchez"

El president recorda que la decisió dictada pel tribunal d'Apel·lacions belga contra l'extradició de Puig és la segona sentència ferma a Europa contra la persecució judicial dels líders independentistes, després que un jutge alemany va decidir que no se'ls podia perseguir pels delictes de sedició i rebel·lió. 

“Ens adrecem al president del govern espanyol, el senyor Pedro Sánchez, com a màxim responsable polític de l’Estat espanyol per demanar-li que acati aquesta sentència. Va ser el govern espanyol que va impulsar el 155, origen de la vulneració de drets que patim", subratlla Puigdemont.

El líder independentista assegura que la decisió de la fiscalia belga d'acceptar el no a l'extradició de Puig posa el punt i final a la batalla judicial que va engegar l'exili, i adverteix que Espanya ha perdut aquest pols perquè la justícia espanyola no garanteix els seus drets ni un judici just.

Treguin els presos polítics de la presó

Puigdemont adverteix Sánchez que "és el moment de rectificar" i que "aquesta rectificació és imprescindible per trobar solucions polítiques". "Treguin de la presó, vostès que poden fer-ho, els presos polítics catalans. Tenen les eines i la majoria parlamentària per fer-ho. Vostè es va comprometre a desjudicialitzar aquest conflicte. Avui Europa li obre la porta a complir-ho", conclou.

El president denuncia que Espanya manté a les presons "persones que no hi haurien de ser"; que han estat detingudes de manera arbitrària, segons les Nacions Unides; que han estat jutjades i condemnades per delictes inexistents, segons la justícia alemanya; i que han vist violats drets fonamentals com el jutge natural i la presumpció d'innocència, segons ha dictaminat la justícia belga. "Han estat condemnats per un tribunal que no ho podia fer i no podia garantir la seva presumpció d'innocència", rebla.

El missatge de Puigdemont conté també un avís a Sánchez que Espanya té un problema judicial molt greu i és la seva responsabilitat posar-hi solució. "Mentre mantingui la pulsió franquista i la influència de la ultradreta al sistema judicial, l'Estat espanyol no podrà garantir l'imperi de la llei per tothom per igual i d'acord amb el rule of law d'Europa", subratlla.

 

A la imatge principal, imatge de la captura del vídeo amb què Carles Puigdemont s'ha dirigit a Pedro Sánchez