La trucada a Pedro Sánchez a Quim Torra no serà la primera de la ronda de consultes, sinó la segona. Abans conversarà amb el lehendakari Íñigo Urkullu. Així ho ha confirmat el president en funcions i candidat a la investidura, que ho ha justificat en el fet que així ho indica el “protocol marcat” en funció de l’antiguitat dels Estatuts d’autonomia. “Serà el segon després del lehendakari, no crec que hi hagi problema”, ha assegurat aquest dijous des de Brussel·les. Hores abans, la Generalitat ha assegurat que seria un "gest" que Torra fos el primer.

En declaracions a l’arribada al Consell Europeu a Brussel·les, el candidat a la investidura ha defensat que “és important que tots ens sentim concernits” en la governabilitat i estabilitat d’Espanya, tant els partits com les institucions. “És fonamental posar ja en marxa el Govern d’Espanya”, ha assegurat Pedro Sánchez, que ha subratllat que “és important per a les comunitats autònomes, sens dubte per a Catalunya, que hi hagi un govern d’Espanya”. Per aquest motiu ha decidit posar en marxa una ronda de trucades amb els presidents autonòmics.

“Hi ha elements, com el finançament autonòmic, la sanitat, Rodalies o les inversions en infraestructures que són qüestions essencials per al dia a dia”, ha sostingut el dirigent socialista. Així ho traslladarà tant al president de la Generalitat com a la resta de dirigents autonòmics, seguint l’ordre establert pel protocol. Aquest diu que les rondes van ordenades per l’antiguitat de l’aprovació dels Estatuts d’autonomia.

Un cop més, el president en funcions ha evitat mullar-se sobre una data per al debat d’investidura. “L’important és primer el què i després el quan, i el què és un govern com abans millor”, ha assenyalat Sánchez. També un cop més, ha volgut “agrair” a Esquerra Republicana la seva actitud, “que hagi aixecat la mà i no s’hagi desentès de la governabilitat”.