El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, continua defensant un pacte polític per Catalunya entre els barons que en són més reticents. Durant un esmorzar informatiu a Sevilla, Sánchez ha aclarit a la presidenta andalusa, Susana Díaz, que la reforma que pretén dur a terme per culminar el projecte d'Espanya federal, en cap cas anirà adreçada a dotar els catalans d'un estatus superior al de la resta d'autonomies, sinó a reconèixer les seves particularitats.

"Quan parlo de singularitat, per descomptat, no estic parlant de desigualtat", ha dit a Díaz, per garantir-li que el que s'acordés amb la Generalitat no vulneraria els compromisos del partit, com ara la declaració de Granada, la qual està relacionada amb la idea solidaritat interterritorial propugnada per la formació socialista. L'objectiu del líder del PSOE és preservar la "riquesa" de cada zona per tal de millorar la convivència. Per exemple, ha explicat que les diferències com ara la llengua i la cultura són singulars de cada territori, ja sigui Canàries, Catalunya, Balears o Andalusia.

Amb la mirada posada en el procés d'independència, el secretari general socialista ha reiterat una idea que ha explicat en diverses ocasions les darreres setmanes, i és que "la qüestió catalana és també una qüestió espanyola", a resoldre en el marc de l'autogovern estatutari i la sobirania nacional reconeguda en la Constitució. Sánchez continua confiant que la reforma del Senat, la clarificació de competències, o la millora del sistema de finançament, podran servir perquè el Govern català tingui un marc per legislar.

Precisament, el líder socialista s'ha tornat a mostrar taxatiu sobre adjudicar la defensa dels drets socials exclusivament a la causa independentista, després de la polèmica perquè el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va secundar la manifestació en contra de les sentències del TC. "Es fa un fals favor quan s'intenta equiparar una cosa amb l'altra", ha subratllat davant dels assistents, i ha assegurat que "no permetrà" que sigui així.

Per la seva banda, Díaz ha demanat que la reforma constitucional respecti la del 28 de febrer, és a dir, el dia de l'any 1980 en què es va garantir l'Estatut a Andalusia. "El 28-F no és la solidaritat, sinó una passa més, la garantia de l'equitat i la igualtat", ha al·legat la presidenta per demanar un finançament suficient, en cas que el líder socialista governi.

Consultar els pactes del 26-J

Preguntat pel públic, Sánchez ha assegurat que consultarà als seus militants els pactes que pugui negociar amb altres partits després de les eleccions del 26 de juny, com ja va fer amb el seu acord amb Ciutadans, i ha recalcat que ho farà sobre continguts i no amb "preguntes tramposes" com, al seu judici, va fer Podemos quan va preguntar a la militància de la formació morada.