El president espanyol, Pedro Sánchez, ha avisat aquest dijous que el president de la Generalitat, Quim Torra, "sap perfectament el camí que suposaria tornar a l'unilateralitat, el desacatament i el trencament de la legalitat". En aquest sentit, ha insistit que "el govern espanyol té molt clar quins són els límits" i que "a Espanya es respecten les lleis". Per això, ha emplaçat al president de la Generalitat a parlar "dins de la legalitat".

Així s'ha posicionat durant la roda de premsa posterior a la reunió amb el president de Colòmbia, Ivan Duque. Sánchez també s'ha dirigit al president de la Generalitat per exigir-li que "representi la majoria de catalans", cosa que creu que no està complint, per acabar amb el que ha descrit com una "crisi de convivència i fractura social".

Sánchez també s'ha referit a tots els partits catalans per demanar-los que "construeixin convivència i no aprofundeixin en la ruptura", al ser preguntat per la polèmica creada durant els últims dies al voltant dels llaços grocs. Ha responsabilitzat a tots els actors de la política catalana de treballar per mantenir "la convivència i la seguretat al carrer".

Exhumació de Franco

Sobre l'exhumació de Franco, també ha respost al burofax que la família del dictador ha enviat a la Moncloa advertint-los de querelles si tiren endavant els seus plans per treure les restes del Valle de los Caídos. Sánchez ha qualificat l'avís de la família Franco de "mena d'amenaça" i ha dit que la "determinació" del govern per treure'l de la basílica és "ferma".

Ha recordat que divendres el Consell de Ministres aprovarà un següent pas i ja s'iniciarà el procediment administratiu per treure les restes. "Cap democràcia pot tenir un mausoleu rendint tribut al dictador", ha sentenciat. 

Presos polítics... a Veneçuela

Sánchez s'ha reafirmat amb les paraules que ha pronunciat aquest migdia on assegurava que "no es pot dir democràcia a un sistema que té presos polítics". Aquesta afirmació ha aixecat polèmica ja que molts l'han llegit com un acte d'hipocresia per part del president espanyol tenint en compte la situació dels presos catalans.