Nou capítol sobre independentisme a la premsa espanyola que, en les seves prèvies a la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, carreguen fort contra el líder socialista perquè donen per fet que cedirà i parlarà sobre qualsevol tema amb Torra.

Lamentant-se que amb el govern del PP el trasllat dels presos no hagués anat tan ràpid perquè consideren que això es tracta de favors polítics, els diaris de Madrid afirmen que el simple fet d'accedir al diàleg dona ales a l'independentisme, que, sempre segons el seu parer, veu aquesta reunió com un triomf.

Justament per tot això, insten el president espanyol a mantenir el diàleg dins la Constitució i a no cedir sota cap concepte a cap de les peticions de la sobirania, peticions que, com sempre, donen per fet que seran fora de la legalitat. El pitjor? Que alguns d'aquests rotatius il·lustren la notícia de la reunió Sánchez-Torra amb la imatge del president català i l'expresident Artur Mas en banyador, feta ahir quan participaven a la campanya "Mulla't per l'esclerosi múltiple".

Factura amb l'independentisme

"No hi ha res a negociar fora de l'estat de dret". Amb aquest títol, El Mundo insta Sánchez a "desmentir a qui afirma que la seva trobada amb Torra és el primer pagament de la factura que té pendent amb els nacionalistes catalans pel seu suport a la moció de censura que el va portar al poder", i es lamenta que "per la majoria dels espanyols és difícil d'entendre per què el president del govern [espanyol] es reuneix amb un dirigent que ha demostrat que es vol mantenir al marge de la llei".

Dit això, el diari citat es mostra preocupat per la rapidesa del govern espanyol amb el trasllat dels presos polítics i afirma que, "molt més, quan la Generalitat té cedides algunes competències penitenciàries que podria utilitzar per atorgar beneficis als colpistes".

A parer seu, aquest gest demostra que "inclou un alt grau d'intencionalitat política". Així ho creuen ja que, segons subratllen, "els nacionalistes ja el presenten com la primera victòria davant un govern feble que necessita els seus vots per mantenir l'estabilitat parlamentària".

Portada d'El Mundo (España)

Precisament per tot això, insten el president espanyol a "reflexionar sobre la irresponsabilitat que suposa blanquejar i reforçar la imatge d'algú que té com a únic objectiu polític dinamitar la Constitució i la convivència pacífica de tots els espanyols", així com a deixar clar a Torra que "fora de l'estat de dret, no hi ha negociació possible".

I acaben l'editorial amb insults directes cap al president de la Generalitat: "No ha de fer, per tant, més gestos temeraris als separatistes i deixar clar que no li deu res a un polític racista i supremacista com Torra".

Més... diàleg?

Per la seva banda, La Razón bateja el seu editorial sota el títol "Diàleg dins de la Constitució", un editorial que surt en defensa de l'expresident espanyol Mariano Rajoy destacant que ell "sempre va estar disposat al diàleg, com així ho van confirmar els seus interlocutors".

Després de fer un repàs per diferents reunions entre Artur Mas i Rajoy, els de Francisco Marhuenda volen deixar clar que "de diàleg institucional n'hi ha hagut, encara que el que el llavors president del govern [espanyol] mai no va acceptar és negociar la sobirania nacional", al mateix temps que insten Sánchez a "tenir-ho en compte per pura lleialtat i sentit d'Estat i no situar el PP com l'enemic, sinó precisament com a aliat, tal com va ser en l'aplicació del 155".

Aquest diari té coll avall que "és evident que amb aquest memoràndum serà difícil que es recondueixi la situació cap a la legalitat i la distensió social en un moment de veritable persecució per part del món independentista".

Portada de La Razón (España)

Dit això, es lamenten que la sobirania "no renuncia a l'ocupació del carrer", mentre subratllen que "l'únic que realment ha canviat davant de la reunió de demà a la Moncloa és que saltar-se les lleis té conseqüències i que l'estat de dret actua i que persistir en la il·legalitat comportarà l'actuació dels tribunals".

Malbarataments

Mentrestant, l'ABC es dedica a fer un repàs de "els malbarataments de Torra". Segons el seu punt de vista, aquests són la moció secessionista en el Parlament, quan "la Cambra tornava a desobeir"; l'"aparell exterior per la independència", la "política d'insolències" fent referència a la trobada entre el president i l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés, i, per acabar, els "atacs a la Monarquia" perquè considera que "el Rei s'ha convertit en objecte de les crítiques, acusat d'emparar la "repressió" de l'1-O. Torra va deixar la Fundació Princesa de Girona i va intentar menysprear el rei Felip a Tarragona".

A més, i com també fa El Mundo, il·lustren la notícia de la reunió entre Sánchez i Torra amb la imatge del president i de l'expresident Mas en banyador quan ahir participaven a la campanya "Mulla't per l'esclerosi múltiple".