El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, aquest dimarts a Berlín, des d'on ha insistit, en resposta al president de la Generalitat, Quim Torra, en la negativa del nou gabinet a permetre un nou referèndum. Els dos mandataris han abordat la situació catalana en la cimera bilateral, segons ha informat TV3.

"El que va representar l'1-O és una pàgina que s'ha de deixar enrere", ha dit Sánchez, en resposta a les paraules de Torra sobre que es buscaria un nou 1 d'octubre per fer efectiu el desplegament d'una república. Aquestes paraules arriben pocs dies abans que tingui lloc la reunió entre Torra i Sánchez, el proper 9 de juliol a la Moncloa. "Als marges de la Constitució podem parlar moltes coses", ha afegit, a tall d'avís previ al seu interlocutor. La portaveu Isabel Celaá ja va advertir en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'autodeterminació quedava fora del diàleg.

En darrera instància, els periodistes han preguntat a Merkel si li incomodava la presència de Carles Puigdemont al territori alemany, a l'espera que el tribunal de Schleswig-Holstein resolgui la causa d'extradició. La cancellera ha dit "no, no incomoda", i ho ha argumentat perquè la relació entre Espanya i Alemanya és "d'estats de dret" i són les institucions les que estan treballant al respecte.

Tanmateix, les paraules arriben després que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, visités el dirigent català aquest dilluns al Palau de la Generalitat, on va advocar per aplicar "valors republicans" a la convivència, i que Sánchez es reunís en paral·lel amb el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, a la Moncloa.

Urkullu i l'executiu socialista es van emplaçar a la creació d'un espai on estudiar la cessió de 37 competències que estan pendents a Euskadi, segons l'Estatut de Gernika, entre les quals es troben la política penitenciària pel que fa a l'acostament dels presos d'ETA, un cop "se l'ha derrotada", ha dit Sánchez. Ara bé, aquest no ha negat que es pretengui cedir competències en matèria de Seguretat Social. "Només vaig traslladar a Urkullu l'estat del nostre sistema i la voluntat de fer-lo sostenible", ha exposat.