Pedro Sánchez ha rebut el vistiplau del Congrés dels Diputats. Portava el “sostre de despesa” per al 2021. Entre cometes perquè aquest cop compta amb una particularitat: la suspensió de les regles fiscals per aquest any i el següent. Davant d’aquest canvi de paradigma, esperonat per la Unió Europea, tant ERC com JxCat i la CUP s’hi han posat bé i hi han votat a favor. Els ajuntaments podran gastar els seus romanents i totes les administracions tindran més capacitat de despesa, en desaparèixer els objectius de dèficit. És el pas previ a la presentació dels pressupostos de l’Estat, que el govern espanyol vol portar a les Corts abans que acabi el mes d’octubre.

S’ha aprovat amb una majoria ben folgada, de 208 vots a favor, 1 vot en contra i 138 abstencions. Les abstencions han estat del PP i Vox, que han expressat la seva desconfiança. El diputat que hi ha votat en contra és Isidro Martínez Oblanca, de Fòrum Astúries. La resta de formacions ho ha fet favorablement.

Ara fa dues setmanes, el govern espanyol va aprovar en Consell de Ministres el sostre de despesa de l'any 2021, com a pas previ a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Aquest registra una pujada sense precedents de més del 50%, fins als 196.000 milions. Per altra banda, en el Consell de Política Fiscal i Financera, la ministra María Jesús Montero va plantejar a les comunitats autònomes elaborar uns comptes amb un objectiu de dèficit del 2,2% per al 2021. Però va remarcar que es tractava d’una xifra “de referència”, que en cap cas serà d’obligat compliment.

En la seva intervenció davant del ple, Montero ha defensat la necessitat de suspendre les regles fiscals per a poder "esmorteir" el cop de la crisi econòmica sobre les empreses i els ciutadans. Rebatent el PP i Vox, ha negat que sigui una "festa de despesa", perquè no eximeix de la "responsabilitat discal". Es tracta d'una "resposta extraordinària" davant d'una situació també extraordinària.

L'independentisme, a favor

Els partits independentistes ja havien avançat la seva posició favorable, malgrat que la decisió hagi arribat més tard del que seria necessari. En nom d'ERC, el diputat Joan Margall ha sostingut que es tracta d'una "resposta radicalment oposada a la del 2008" i ha recordat com la mateixa ministra d'Hisenda s'hi negava fa poques setmanes. Per part de JxCat, Ferran Bel ha fet el mateix retret. No obstant això, ha assegurat que votaven "amb convenciment" a favor de la suspensió perquè calen "solucions excepcionals" . El cupaire Albert Botran ha dit que no n'hi ha prou i que cal "consolidar-ho" amb mesures decidides com la derogació de la "contrareforma" de l'article 135 de la Constitució.  Això sí, els partits independentistes han deixat clar que això no garanteix l'aprovació dels pressupostos, que s'hauran de negociar.