ERC explicarà aquest vespre a la militància l'estat de les negociacions l'endemà que el seu candidat i coordinador nacional, Pere Aragonès, fes un gir de guió i anunciés que formarà un Govern en solitari davant la manca d'acord que asssegura que hi ha amb Junts. Segons informa l'ACN, els negociadors dels republicans explicaran a les bases en quin punt es troben. Ho faran en 14 assemblees simultànies arreu del país aquest diumenge a les vuit del vespre.

El partit d'Oriol Junqueras explicarà i analitzarà amb la militància la decisió de governar en solitari per, segons insisteixen, "desencallar les negociacions i evitar unes noves eleccions". Les assemblees se celebraran de manera telemàtica per a la militància de l'Ebre, Lleida, el Camp de Tarragona, el Penedès, l'Alt Pirineu, Girona, Catalunya Central, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme-Baix Besòs, el Baix Llobregat i Barcelona. Demà se'n faran dos més per a la militància de les sectorials i per a la permanent de Jovent Republicà.

Després de l'anunci d'Aragonès, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va insistir dissabte que l'acord independentista encara era "possible" i, en cas contrari, va garantir que la formació estudiaria si cedia quatre diputats per a la investidura, a canvi de contrapartides. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha advertit aquest diumenge que la formació "no ha dit mai que regalarà els vots" per a la investidura i ha recordat que la militància tindrà l'última paraula.

El vicesecretari general de Comunicació d'ERC i membre de l'equip negociador, Sergi Sabrià, va afirmar en una entrevista a TV3 dissabte a la nit que l'aposta per un executiu en solitari "no té marxa enrere" i que treballarien alhora per obtenir "tots els vots" de Junts.

"És evident que seguirem negociant amb Junts, ens fan falta els seus vots. El que fem és un exercici de responsabilitat, però el que també fem és dir no a allargar la situació agònica", ha assegurat també la portaveu d'Esquerra Marta Vilalta en declaracions a Catalunya Ràdio.

Alhora, però, ha transcendit que ERC està negociant amb els comuns, i així ho ha reconegut Jéssica Albiach. "ERC ja ha contactat amb nosaltres per seure i parlar", ha indicat.  "Els dies vinents seurem amb Esquerra, entenem perfectament l'acord que tenen amb la CUP i respecto moltíssim Carles Riera. A partir d'aquí seurem a negociar i parlar", ha afegit.

Tot i això, ERC, comuns i la CUP no sumen majoria absoluta, ja que només arriben a 50 escons. La majoria absoluta està situada en els 68 parlamentaris.