Una “segona Transició”. Aquest és el compromís que fan des de Moncloa a Unidas Podemos, després que Pedro Sánchez hagi iniciat aquesta setmana una ronda de contactes amb agents socials per “actualitzar” el seu projecte de govern i oferir a Pablo Iglesias un acord programàtic, un govern a la portuguesa, que deixi enrere la coalició. “Si una fórmula ha fallat, busquem-ne una altra”, ha defensat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que ha reiterat que “la prioritat del president del govern és impedir una nova convocatòria electoral”.

El dirigent socialista va posar en marxa aquest dijous, amb organitzacions d'igualtat i de ciència, una ronda de reunions amb entitats de la societat civil, que continuarà la setmana que ve, amb la qual pretén construir "un espai comú i compartit d'esquerres" que, en paraules de Celaá, "posarà en marxa una segona Transició". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, ha subratllat la necessitat de conformar un govern "que depengui de les forces progressistes", i no de les independentistes. Per això no s'ha estat de tornar a demanar l'abstenció del PP i Ciutadans.

Justament sobre la petició d’abstenció als populars, la portaveu en funcions ha assegurat que “els hauria de portar a l’abstenció el que ens va portar a nosaltres amb gran esforç intern el 2016”. Ha remarcat que “no van oferir res”. I ha qualificat els hipotètics indults als presos polítics com a “excuses de mal pagador”. En aquest sentit, ha assenyalat que “són especulacions” perquè “encara no hi ha sentència”. Els ha recordat que no hi ha alternativa. “Excepte que Unidas Podemos pacti amb el PP i Cs”, ha ironitzat.

En aquest sentit, Celaá ha tornat a deixar tancada la porta del govern de coalició. “Ja no era una qüestió aritmètica, sinó política. Un país necessita un sol govern sota una sola direcció”, ha justificat. Malgrat tot, ha defensat que continuen volent “compartir amb ells un govern progressista”, i que per això “hem posat una altra proposta sobre la taula: millorar i actualitzar aquest programa”.

“El president del govern, que ara no té l’encàrrec, treballarà tot el més d’agost per aconseguir la confiança suficient que el porti a una investidura amb èxit”, ha assegurat la dirigent socialista, que ha explicat que durant les pròximes setmanes tornarà a haver-hi contactes amb els partits polítics. Però no ha concretat quan. Si no aconsegueix els números per tornar a presentar-se el setembre, “ell prendrà les seves decisions”.

Atemptats 17-A

Preguntada sobre la denúncia de manca de transparència sobre el 17-A feta pels partits independentistes, Isabel Celaá s’ha limitat a dir que és una qüestió que “està en l’àmbit judicial” i que el govern espanyol compleix i complirà totes les seves obligacions. “Estem a allò que diguin els tribunals”, ha conclòs en aquesta línia.