El president Quim Torra “continua sent el president de la Generalitat”. Així ho ha reiterat, un cop més, el president espanyol Pedro Sánchez. Després de reunir per primer cop aquest dimarts el seu govern de coalició, el dirigent socialista ha garantit que la reunió que tenen pendent es farà “com abans millor”. Els detalls de la trobada, com ara la data o si tindrà lloc a Madrid o Barcelona, ja ho hauran d’acordar els seus gabinets. “Estaré encantat de veure-m’hi”, ha reiterat. La reunió de presidents tindrà lloc abans de la constitució de la mesa de negociació entre governs.

Després de formar el seu govern, el president espanyol ha tornat a onejar la bandera del diàleg. En aquest sentit, malgrat la inhabilitació per part de la JEC i el Tribunal Suprem, Sánchez ha reconegut en Torra el seu paper d’interlocutor. “No tinc cap problema en reunir-me amb el president. Continua sent el president de la Generalitat”, ha deixat clar. Ha defensat que, en aquesta legislatura, l’executiu del PSOE i Unidas Podemos vol “resituar la crisi catalana d’on no hauria d’haver sortit mai, de la política”.

Pel que fa a la consulta contemplada per l’acord entre el PSOE i ERC, i després de les furibundes crítiques de l'oposició, el dirigent socialista ha replicat que “lliçons de constitucionalistes” al PSOE “les justes”. En aquesta línia, ha defensat que “ho farem tot a l’empara del marc de la Constitució, que és molt ampli”. I ha conclòs: “Si podem arribar a una consulta és perquè hi ha hagut acord. Si arribem a un acord significa que la crisi política estarà resolta”. Si es dona recorregut a la política, ha insistit, es podrà deixar enrere la judicialització.

“Em sembla fonamental obrir un procés de diàleg. La notícia extraordinària seria que dos presidents no ens reuníssim”, ha assegurat Pedro Sánchez. Ha tret ferro a les negatives de la passada tardor a tenir contacte amb el president Torra, argumentant que estava en funcions i per les imatges que van deixar les protestes. “Però superada aquesta situació, l’obligació és asseure’ns, dialogar i intentar trobar una solució”, ha conclòs.

Després de reunir per primer cop el Consell de Ministres del govern de coalició, Sánchez s’ha compromès a fer “un govern d’acció” i que reti comptes davant la ciutadania. Ha assegurat que ho faran cada 100 dies, per informar dels avenços i dels obstacles. “No tindrem 100 dies de gràcia”, ha lamentat. “Hauríem preferit que se’ns jutgés pels fets, i no pels prejudicis de l’oposició, però això no ens paralitzarà”, ha afegit. I ha enviat un missatge a la dreta: “Ens sentiment plenament legitimats per a exercir el poder democràtic”. També ha deixat clar que no té "cap reserva" per la participació d'Unidas Podemos en el nou govern espanyol. Al contrari, ha dit sentir-se'n "orgullós".

Pensions, Delgado…

El Consell de Ministres, el primer després de la configuració del nou Govern, ha aprovat aquest dimarts la pujada per a aquest any de les pensions en un 0,9%, que afectarà tant les pensions contributives com no contributives i de classes passives, que tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener. La pujada estava pendent de la formació del nou executiu.

A aquesta primera mesura, un compromís de campanya, s’hi ha sumat la proposta de l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a nova fiscal general de l’Estat. Enfront les crítiques de la dreta, que ho han recorregut davant dels tribunals, el flamant president espanyol ha defensat el seu currículum “impecable” i la seva trajectòria “inqüestionable”.

Malgrat tot, Sánchez ha estès la mà a l’oposició, especialment al PP, per fer front a alguns reptes, com les renovacions del Consell General del Poder Judicial, del Tribunal Constitucional, del Defensor del Poble o de RTVE. “No perdo l’esperança. M’agradaria que l’oposició que ens tracta d’il·legítims assumís els resultats democràtics”, ha etzibat.

Redondo reforçat

Pedro Sánchez confia plenament en Iván Redondo. És per això que, en la primera reunió del Consell de Ministres del govern de coalició, ha decidit reforçar-li les funcions. No només ha aprovat la seva designació com a director de gabinet de la Presidència i secretari del Consell de Seguretat Nacional. També li ha encarregat la creació de la primera Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia de País a Llarg Termini. Amb això el nou executiu vol equiparar-se als països més avançats. Des de l’executiu sostenen que “Espanya se suma a un selecte grup de països i organismes internacionals pioners que ja compten amb unitats similars, com el Canadà, els Estats Units, França, Finlàndia, el Regne Unit, la Comissió Europea o l’OCDE”.

Consell de Ministres els dimarts

La tradicional reunió del Consell de Ministres que es venia realitzant els divendres es traslladarà a l'inici de la setmana, als dimarts, segons la carta que ha remès Pedro Sánchez als ministres en l'inici de la legislatura. Segons el mateix Sánchez en la missiva, l’objectiu d’aquest canvi és “anticipar i programar”. Tot i així, aquest divendres hi haurà un Consell de Ministres extraordinari.