Pocs minuts abans del comitè federal del PSOE d'aquest dissabte, on serà proclamat oficialment cap de llista per al 26-J i candidat a presidir el govern, l'últim que desitja el secretari general socialista, Pedro Sánchez, són fronts oberts a les files del partit. Però s'ha guardat un as a la màniga. La cerimònia té lloc a Móstoles, i es perfila com el primer acte de campanya, motiu per què ha demanat a la presidenta d'Andalusia i lideressa del PSOE a la comunitat, Susana Díaz, que el presenti.  

Després de forçar la renúncia del líder del Partit Socialista del País Valencià (PSVP) i president de la Generalitat, Ximo Puig, a la llista amb Compromís i Podemos al Senat, Sánchez va reunir els barons la tarda de divendres a la seu de la formació, en un intent de calmar els ànims i pacificar-los. Les aigües estaven esvalotades. Puig no va assistir al conclau, potser, en motiu de protesta per una decisió amb la qual va afirmar a València que "no estava content". Tampoc hi assistirà aquest dissabte per veure el líder fer el tret de sortida a la cursa electoral.

Els líders territorials, lluny de considerar les decisions de Ferraz sobre les llistes pel Senat com un qüestionament al federalisme que defensa el seu partit, han trobat un boc expiatori contra qui carregar. "Iglesias entén la política de forma trilera, ell està en el tacticisme i en el regat curt", va engaltar Díaz.

A parer de Díaz, Puig podria haver caigut en una "trampa", com havia exclamat en un ple del parlament autonòmic dies abans. "Ximo és una bona persona, una persona noble, entranyable, que sempre totes les decisions que pren les fa pensant en València, que és la terra que presideix, i en la seva gent", va defensar la lideressa andalusa, desfent-se en elogis cap al seu company de formació.

Díaz, que tampoc sent simpatia cap a Podemos a Andalusia, va despatxar-se també sobre l'aliança entre Podemos i IU, de la qual s'ha sabut que es dirà Unidos Podemos. "Són el retrobament amb les joventuts comunistes, animades per Julio Anguita, que representen el que representen, vénen d'on vénen, i tornen a la mateixa casa", els ha adreçat a la coalició d'esquerres, amb to punyent i mordaç.

El temor del PSOE cap al sorpasso es fa evident tant a Ferraz, com arreu del territori espanyol. "L'única pretensió d'Iglesias és aniquilar el PSOE, són pactes trampa, ell mai pretén fer acords de govern", va acusar el president d'Aragó, Javier Lambán.

L'aragonès governa la seva comunitat amb suport dels podemites, concretament amb el del secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, motiu pel qual Lambán rebaixa el to cap al seu soci i carrega contra Iglesias, de nou. "A mi Echenique mai m’ha enganyat, mai m’ha fet trampes. Pablo Iglesias no és capaç d’avançar ni una hora de la seva carrera política. És un trampós polític", va dir, en al·lusió a per què el PSOE presenta contradiccions als municipis i autonomies on governen plegats, i les dificultats per entendre-s'hi a l'Estat.