Petit gest en el Consell de Ministres d’aquest divendres. Per ordre del president Pedro Sánchez, el govern espanyol ha decidit retirar el recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana d’universalització de la sanitat amb càrrec a fons públics. La norma catalana va ser aprovada pel Parlament el juny del 2017 amb el vot a favor del PSC, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa ha subratllat el gest en “matèria social” i que ha estat per iniciativa de Pedro Sánchez. Ha argumentat que no hi ha “cap discrepància” entre la llei catalana i el decret llei espanyol d’universalització de la sanitat.

El Congrés va aprovar la setmana passada el  reial decret per l'accés universal a la sanitat, que ha aplanat el camí a la retirada d'aquest recurs, que va concretar-se en una trobada entre el secretari d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, i la consellera de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Elsa Artadi, a la seu del Ministeri de Política Territorial.

La moció del PDeCAT

La portaveu del govern espanyol també s’ha referit a la moció pactada entre el PSOE i el PDeCAT aquesta setmana sobre el diàleg, que finalment va ser retirada. “Tornarem a impulsar-la, i estem segurs que les forces catalanes també”, ha sostingut. Ha dit que el diàleg s’ha de donar dins la llei.

“Ens trobarem en el territori comú, que és l’autogovern”, ha defensat la ministra del govern espanyol, que ha insistit: “Aquí cal arribar al territori que ens posi d’acord entre la societat catalana, entre els nacionalistes i els no nacionalistes”.