Davant el malestar generat per la proposta de reforma de finançament autonòmic, el govern espanyol ha decidit esquivar el tema per complet i no tractar-lo en la pròxima Conferència de Presidents del 25 de febrer a La Palma. Tal com ha expressat la ministra portaveu de l'Executiu espanyol, Isabel Rodríguez, aquest divendres, en la reunió no es discutirà sobre el model de finançament perquè "no existeix cap acord". I per això, diuen des del govern de Sánchez, és millor no parlar-ne fins que no es pugui treballar sobre un consens. D'altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, encara ha de confirmar si hi assistirà o no. En aquest sentit, el Govern ja va expressar la seva voluntat que en la conferència es tractin "temes importants".

Sense acord

La proposta de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per reformar el model de finançament autonòmic va rebre al·legacions per part dels líders autonòmics, inclosos el conseller Jaume Giró i el president valencià Ximo Puig. Com ja és costum, l'esborrany del govern espanyol també va despertar un reguitzell de retrets per part d'alguns presidents en comparar el que reben altres comunitats. I és que la reforma d'aquest model que fa set anys que està caducat és un tema extremadament delicat que l'Executiu de Sánchez sembla voler deixar de banda. Almenys això és el que es desprèn de les declaracions de Rodríguez aquest divendres, on ha expressat el seu desig que "en un futur no llunyà es pugui tractar aquest assumpte", si bé no serà en la conferència vinent. Per contra, en la pròxima trobada es tractarà la situació pandèmica i el desplegament de fons de recuperació europeus, entre altres. A més, la portaveu ha remarcat la "convicció" del seu govern en què les Conferències de Presidents "es converteixin en la norma" i la seva continuïtat en el temps sigui "permanent"; així com la seva intenció que el Senat participi en l'elaboració de l'ordre del dia d'aquestes reunions.

Finançament

Preguntada sobre la posició en el debat del finançament del País Valencià, Rodríguez ha valorat l'"acord previ" existent en l'autonomia sobre aquest tema. "La posició de la Comunitat Valenciana prèviament acordada abans de posicionar-se és important i és el que reclamem des del govern d'Espanya, que se sigui capaç de generar acords previs", ha afegit. La ministra també ha remarcat que el criteri de la població ajustada és un dels que estan contemplant en els treballs tècnics previs a la reforma. Així mateix, ha demanat responsabilitat a "tots els que ocupen representació d'institucions econòmiques i locals" a l'Estat i ser "corresponsables en matèries d'interès general".