La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha respost per carta al vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró, i s'ha excusat en la seguretat jurídica per endarrerir el traspàs de Rodalies. És a dir, que perquè la Generalitat gestioni plenament el servei, "l'Estat ha de transferir-li els recursos econòmics necessaris i ha d'existir seguretat jurídica per a tots els agents del servei". Una rèplica que arriba deu dies després de la missiva que Puigneró va enviar a Sánchez per tal d'accelerar el traspàs, amb motiu del caos viscut a Rodalies el passat 9 de setembre.

La ministra ha plantejat que es torni a convocar el grup de treball per definir una proposta sobre la transferència dels recursos econòmics, d'acord amb la carta a la qual Europa Press ha tingut accés aquest dijous. Una carta on també s'apunta que la Generalitat no ha convocat aquest grup de treball des del març. Així doncs, ha insistit en el "compromís" del govern espanyol per "complir aquesta transferència", motiu pel qual és necessari que l'esmentat equip es reuneixi de nou i elevi una proposta consensuada a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals (CMAEF). En aquest sentit, Sánchez ha recordat com els acords de la Comissió Bilateral del 2 d'agost del 2021 inclouen reactivar la Comissió d'Infraestructures i que s'ha creat un grup de treball per definir una proposta sobre la transferència dels recursos econòmics. "Vostè (Puigneró) és ben coneixedor que s'estaven donant avenços significatius en l'esmentat grup de treball, però des del març no hem aconseguit rebre una nova convocatòria de la Generalitat", replica.

La realitat legal i administrativa

La ministra també ha assenyalat que el vicepresident i conseller sap com l'Estatut "no empara la transferència de les infraestructures de la Xarxa Ferroviària d'Interès General", ja que hi transiten serveis que s'escapen de les competències autonòmiques. "És igualment coneixedor de la realitat legal i administrativa del material rodant i del personal. Per tant, li prego que no confongui a la ciutadana", ha afegit. Dit això, ha reiterat "la total i absoluta predisposició del govern d'Espanya a culminar la transferència dels recursos econòmics" perquè la Generalitat tingui les competències de Rodalies.

Així és com Sánchez ha respost a Puigneró, que fa deu dies reclamava per carta accelerar el traspàs de Rodalies per mor del caos viscut el 9 de setembre al servei. Respecte de la incidència, la ministra s'ha excusat dient que "va ser un incident sense precedents, ocorregut durant un procés d'actualització del Centre de Trànsit Centralitzat de Barcelona" (tal com ja se sabia). I ha demanat disculpes als afectats, així com ha avançat que la investigació de l'incident "conclourà en els pròxims dies" i que s'explicarà públicament. Finalment, ha assegurat que Rodalies (93%) té una puntualitat més alta que serveis com el de Londres (89%), Brussel·les (89%) o Roma (90%).