Pedro Sánchez ha replicat al qüestionament de l'expresident José María Aznar sobre la intenció del president espanyol de reconèixer l'estat de Palestina abans del juliol. "A quin estat s’estan referint? Reconèixer el que no existeix és absurd", ha dit Aznar, i Sánchez li ha replicat en una piulada que "existeix i existirà". L’actual president de la Fundación FAES s’ha mostrat partidari que Israel acabi l’operació a Gaza “pel bé de tots”, donat que considera que “qualsevol solució de possible convivència o estabilitat no té cap sentit”. Una posició totalment contrària a la del president socialista, que defensa que l’única manera d’aconseguir la pau entre el poble palestí i l’israelià és que tots dos estats es reconeguin mútuament.

En la inauguració de la tercera jornada del cicle Claves de nuestro tiempo, organitzat per FAES i l’Instituto Atlántico de Gobierno, Aznar ha argumentat que “l’escenari on hi haurà un esclat obert segur a l’Orient Mitjà és l’escenari de si Hamàs guanya”, que es donaria no perquè Hamàs “tingui possibilitats militars efectives de guanyar”, sinó en el cas que “Israel perdi políticament”. I ha asseverat que aquest "és el pitjor escenari possible”. 

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, també ha carregat contra Aznar per fer aquestes declaracions, recordant que el Partit Popular, incloïa en el seu programa a les eleccions generals la solució dels dos estats per a Israel i Palestina. "No tenen ni una mica de decència ni d'humanitat?", s'ha preguntat Cerdán, que també ha aprofitat per recordar que Aznar va mentir amb les "armes de destrucció massiva" que va dur Espanya a participar a la guerra d'Irak, i que va mentir sobre l'autoria de l'atemptat de l'11-M. 

Els populars no han comentat les afirmacions d'Aznar, i en ser consultats per EFE han apuntat al programa electoral de Núñez Feijóo, en què es compromet a "treballar per a la resolució de conflictes, especialment l'israelià-palestí, per mitjà de la solució dels dos Estats". Dimarts passat el portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado va defensar a TVE aquesta via, alhora que va sostenir, en al·lusió a Sánchez, que "ningú ha de intentar protagonitzar en exclusiva" aquesta solució dialogada "per tapar els problemes interns del seu país".

La proposta de Sánchez: reconèixer Palestina abans de l'estiu 

Sánchez, preveu reconèixer l’estat palestí aquest semestre, però la seva intenció no és fer-ho de forma aïllada, sinó amb el suport d'altres països. En aquest sentit, el líder socialista es va mostrar convençut aquest dilluns que durant els pròxims mesos hi haurà una sèrie d’esdeveniments que aplanaran el camí a la comunitat internacional per sumar-se a la iniciativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!