El govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos ha repatriat de Rússia cinc combatents de la División Azul que van lluitar amb l'Alemanya nazi durant la II Guerra Mundial, segons ha avançat El Confidencial Digital.

Les restes van ser traslladades a Madrid i entregats als familiars fa uns 15 dies, en un acte que va tenir lloc al Cuartel del Infante Don Juan. Allà es troba la seu de la Direcció d'Assistència al Personal i de Suport als Ferits i Familiars de Morts de l'Exèrcit de Terra (DIAPER), que des de fa anys acull els actes que es fan quan es porten a Espanya la resta dels morts que van lluitar a la invasió de la Unió Soviètica.

Així doncs, els combatents caiguts entre les tropes nazis reben per part del govern espanyol tracte militar. Encara que els actes acostumen a ser discrets, es fan en instal·lacions de l'Exèrcit i els taüts són adornats amb cintes amb la bandera d'Espanya.

Segons la informació que té l'Associació de Desapareguts a Rússia, els cinc morts de la División Azul que han estat repatriats en aquesta ocasió són el soldat Francisco Redondo García, el caporal José Ramón García Espina, el sergent Lázaro Garrido Vergara, el tinent Esteban Heredero Valverde i el comandant José Alemany Vich.

No només era el PP

Quan el PP de Mariano Rajoy governava a l'Estat, tant el PSOE com Podemos van demanar explicacions sobre perquè es paralitzaven les exhumacions de republicans morts durant la Guerra Civil, alhora que seguien amb les repatriacions dels soldats franquistes enterrats a Rússia. 

Això no va impedir que el govern del PSOE -quan Podemos encara no hi era- repatriés el 2018 quatre combatents de la División Azul: dos capitans, un sargent i un soldat. Ara, ja amb el partit de Pablo Iglesias a l'Executiu, les repatriacions continuen.