ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Han passat més de cinquanta dies. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reobrirà "en pocs dies" l'ambaixada espanyola a Kíiv. Així ho ha avançat aquest dilluns en una entrevista en el programa Espejo Público d'Antena 3, on ha assenyalat que la decisió respon al "compromís" del seu executiu i de "la societat espanyola amb el poble ucraïnès". Cal recordar que l'estat espanyol va tancar la seva ambaixada a la capital d'Ucraïna amb l'inici de la invasió russa, el passat 24 de febrer, després d'haver evacuat els espanyols residents en el país que així ho van sol·licitar. Amb la mesura, Sánchez se suma a tot un seguit de països europeus que ja havien pres la decisió de reobrir les portes a Kíiv. Sense anar més lluny, la mateixa Unió Europea ho va fer el passat 7 d'abril. Per la seva banda, França ho va fer aquest divendres 15 d'abril i Itàlia ho va fer el dissabte 16 d'abril.

El president del govern espanyol ha repassat diferents temes durant l'entrevista, com és el de la situació d'Espanya després de l'increment de la inflació en el mes de març al 9,8%. "El 70% de l'alça dels preus ve explicat per l'energia i els aliments", ha indicat. Sánchez ha admès que el país segueix tenint "alguns problemes derivats de la guerra", motiu pel qual hi haurà una revisió a la baixa de la previsió de creixement del PIB per aquest any per mor de l'impacte del conflicte a Ucraïna en l'economia espanyola. "És evident que la guerra de Putin a Ucraïna està impactant l'economia espanyola i europea i que hi haurà una revisió a la baixa, però no significa que no creixerem", ha subratllat.

Atacs al Partit Popular

Davant l'escenari inflacionista, fa setmanes que el president espanyol pressiona per posar una solució als alts preus del gas que tant l'estat espanyol com el bloc comunitari registren des de fa setmanes. "Tots els països de la UE estem patint el mateix problema. Hem de redefinir la manera com es conformen els preus de l'electricitat. L'any 2021, el 46% del nostre mix energètic va provenir de les energies renovables i entre un 10 o 12% del gas. Aquest últim percentatge no pot estar explicant el 100% de l'evolució del preu de l'electricitat", ha explicat. Recordem que l'aposta de Sánchez sobre la qüestió dels preus de l'energia és desvincular el preu de la llum del preu del gas.

Així mateix, ha descartat que la baixada d'impostos sigui la solució: "Una rebaixa generalitzada d'impostos no és creïble". "El PP sempre proposa abaixar impostos, però després mai no ho aplica. El Partit Popular té tres problemes que encara no ha resolt: en primer lloc, la corrupció; en segon lloc, la ultradreta; i, en tercer lloc, abaixar impostos no és un projecte de país", ha dit. També sobre els populars, Sánchez ha respost sobre la compra de mascaretes durant la primera onada de la covid-19 i ha descartat la possibilitat que hi hagi casos de corrupció en el mateix govern espanyol. "Si hi hagués qualsevol cas, actuaríem amb la més gran de les contundències", ha manifestat.

Anunci de dates

En clau internacional, Sánchez ha fet referència al Sàhara Occidental i el polèmic reconeixement de la seva marroquinitat. "He defensat una posició reconeguda per Nacions Unides", ha dit. Amb tot, s'ha limitat a afegir que "les relacions amb el Marroc són estratègiques" i que el seu govern manté "una coordinació i una col·laboració amb Algèria extraordinària".

Finalment, el president espanyol ha avançat que les eleccions generals se celebraran a finals de l'any 2023. Si bé no ha concretat la data, els comicis tindran lloc quan es compleixin els quatre anys de legislatura. "Les eleccions seran dins el termini i en la forma escaient, el desembre del 2023", ha anunciat. De la mateixa manera, del debat de l'estat de la nació serà entre els pròxims mesos de maig i juny, després que faci més de set anys que no se celebra (l'últim va ser sota la presidència de Mariano Rajoy). Això sí, no ha dit ni una paraula sobre la pròxima reunió de la taula de diàleg amb el Govern de la Generalitat.