Junts refreda les expectatives per a la investidura del republicà Pere Aragonès. Tres dies abans que acabi el termini per a la primera votació d'investidura i quan ERC ja ha tancat un preacord amb la CUP, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha llançat un avís contundent als republicans: encara no s'ha aconseguit tancar un acord per a un govern estable i cal seguir negociant.

Ho ha fet en el marc d'una conferència a Barcelona, sota el títol Un govern per fer, un govern per ser, aprofitant un permís amb el qual ha pogut sortir de la presó de Lledoners. A la primera fila de l'Auditori de l'ONCE seguien la conferència la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb tots els consellers de Junts, i el vicepresident del Govern i candidat a la presidència, Pere Aragonès, amb la portaveu republicana, Marta Vilalta, a més de les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Laia Estrada. Entre l'escàs públic permès hi havia també el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i la president de l'ANC, Elisenda Palucie.

El vicepresident Pere Aragonès i la diputada Eulàlia Reguant a la primera fila de la conferència de Sànchez / Sergi Alcàzar

Junts no especula amb noves eleccions

Sànchez ha reiterat a Aragonès el suport perquè tiri endavant un nou Govern i ha assegurat que Junts "no especularà ni jugarà al càlcul de noves eleccions ni proposarà un candidat ni condicionarà qui ha de ser el candidat d'ERC", sinó que impulsarà que Catalunya disposi d'un nou executiu fort, amb capacitat de lideratge i determinat a donar resposta a les emergències que amenacen el país i a la resolució del conflicte polític amb l'Estat. "Més de 3.000 represaliats no són una anècdota i no ens pot deixar indiferents", ha advertit.

El secretari general de Junts ha deixat clara l'aposta del seu partit per un acord amb ERC i la CUP, però ha instat les forces independentistes a preguntar-se si avui estan en condicions de fer un "govern fort i estable" i si estan en condicions de respondre al mandat que han donat les urnes amb un 52% dels vots per avançar decididament cap a la independència.

Dies o setmanes de més negociació

"M'agradaria dir que sí i dir-ho sense embuts, però a hores d'ara això encara no és possible. Des de Junts estem convençuts que ben aviat, en els propers dies o setmanes, podrem dir que sí, sense por a equivocar-nos i sense el risc de caure en experiències ja viscudes de deslleialtats i tensions permanents", ha advertit.

La intervenció del dirigent de Junts trastoca les previsions d'ERC que, després d'anunciar diumenge l'acord amb la CUP, ja veia la investidura a tocar, fins al punt que Aragonès ha protagonitzat en la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts una intervenció de comiat, "per si un cas" era la darrera.

De fet, el posicionament públic de Sànchez sobre la falta d'acord arriba just el dia en què Borràs ha obert la roda de consultes amb els partits per concretar un candidat per a la investidura. Demà la presidenta del Parlament es reunirà amb el representant de Junts, Albert Batet. La primera votació d'investidura s'haurà de substanciar divendres. Prèviament, la CUP haurà de ratificar el preacord amb ERC amb una consulta a les bases aquest dimecres. 

Salutació entre Sànchez i Aragonès / Sergi Alcàzar

Acord de legislatura

El secretari general de Junts ha advertit que no es pot desaprofitar l'ocasió que es planteja a l'independentisme després de la victòria inapel·lable a les urnes. "Les urgències d'aquest país, però, no es resolen només amb un acord d'investidura. L'estabilitat ens exigeix un acord de legislatura", ha advertit.

A partir d'aquí, ha desgranat les propostes que impulsa el seu partit per al nou Govern des del punt de vista social i en acabar aquest repàs ha insistit: "No necessitem compromisos buits de contingut, i menys avals a cegues".

Sànchez ha reclamat aprendre dels errors dels darrers anys, que no es poden tornar a repetir, ha recordat el Dragon Khan que va atacar repetidament el tripartit de Pasqual Maragall, com ja va evocar dilluns la portaveu, Elsa Artadi i ha assegurat que Junts no vol un Vietnam. Ha reconegut que avui l'independentisme no disposa encara d'una única estratègia, però ha assegurat que també estan molt més a prop que el que alguns —"fora de Catalunya"— volen fer creure.

Jordi Sànchez en un moment de la conferència / Sergi Alcàzar

Consell per la República

El secretari general de Junts no ha evitat un dels punts més polèmics que està provocat la falta d'entesa amb els republicans, el Consell per la República. Ha recordat les propostes d'ERC per impulsar el procés, llegint uns fragments del llibre escrit conjuntament per Oriol Junqueras i Marta Rovira, i ha advertit que és en el marc del Consell per la República on s'han de debatre i impulsar i on hi ha d'haver els consensos entre els principals actors independentistes.

"En aquest camí, Junts està disposada a donar una oportunitat sincera i lleial a l'actual taula de diàleg impulsada per ERC", ha assegurat, tot i insistir en el "profund escepticisme" al respecte. De fet, Sànchez ha recordat que avui mateix el PSOE ha frenat a la Mesa del Congrés i de la mà del PP i Vox la llei d'amnistia presentada pels partits independentistes, però ha assegurat la disposició a fer costat a Esquerra en l'aposta pel diàleg amb l'Estat. 

"Per nosaltres no quedarà"

Alhora, però, ha reclamat preparar altres vies, perquè "la credibilitat d'aquesta mesa no serà eterna" i ha apostat perquè en el marc de la direcció col·legiada que proposen es puguin adoptar les mesures per calibrar els avenços aconseguits.

"Estic convençut que no hi ha res que impedeixi un acord de legislatura els propers dies i setmanes. Cal generositat per fer aquest acord de legislatura possible", ha advertit en la recta final de la intervenció, a més de comprometre's a negociar tant com calgui. "Per nosaltres no quedarà, però només formarem part d'una majoria si tenim la confiança que hem superat les desconfiances. Estem segurs que ho farem. Hi ha horitzó, lideratge, voluntat que ens en sortim com a país de la crisi econòmica i social i sobretot de la repressió a què l'Estat ens sotmet", ha reblat.

En acabar l'acte, Sànchez ha mantingut una conversa a banda amb el vicepresident Aragonès. Després, i amb la sala ja buida, ha estat la presidenta del Parlament qui s'ha assegut a parlar amb el secretari general de Junts.

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez, secretari general de Junts, durant la conferència d'aquesta tarda / Sergi Alcàzar