“Espanya reconeix oficialment el president de l’Assemblea Nacional com a president encarregat de Veneçuela”. D'aquesta manera, vuit dies després, Pedro Sánchez ha complert el seu ultimàtum a Nicolás Maduro. En una compareixença extraordinària aquest dilluns des del Palau de la Moncloa, el president espanyol ha reconegut el president del parlament veneçolà, Juan Guaidó, com a president interí de Veneçuela perquè convoqui "eleccions lliures".

Ha estat un moviment coordinat amb altres països europeus, entre els quals Alemanya, el Regne Unit i França, que va començar amb l'ultimàtum de vuit dies. Segons ha reiterat, té com a únic objectiu la convocatòria immediata d'unes eleccions "lliures, transparents i amb totes les garanties". “La legitimitat emana de la seva condició de president de l’Assemblea Nacional, l’òrgan legislatiu sorgit de les últimes eleccions lliures i democràtiques reconegudes pel conjunt de la comunitat internacional”, ha justificat el president espanyol.

En aquest sentit, Pedro Sánchez ha defensat el “multilateralisme” com a principi d'acció, perquè la decisió s’ha adoptat amb el “consens de la majoria de socis europeus”, liderats per Espanya. Ha avançat que el seu executiu incrementarà els esforços amb les principals institucions i governs europeus, així com llatinoamericans, per donar resposta a la crisi veneçolana.

“Veneçuela ha de ser propietària del seu destí”, ha defensat el president espanyol, que ha reclamat uns comicis “sense exclusions” i que siguin verificats per la comunitat internacional. “Democràcia plena significa primacia dels drets humans, pluralisme polític, que no hi hagi presos polítics i unes eleccions lliures, transparents i amb totes les garanties”, ha insistit.

 

De la mateixa manera, Sánchez ha anunciat que, des de la Unió Europea i les Nacions Unides, l’Estat espanyol impulsarà un pla d’ajuda humanitària "per a pal·liar urgentment la greu situació que es viu en Veneçuela".

“Veneçuela és un país germà i estimat, i pot comptar amb Espanya en aquesta hora crucial. Estem i sempre estarem al seu costat”, ha conclòs.

Agraïment de Guaidó

Un parell d’hores després, Guaidó ha volgut donar les gràcies a Sánchez. En una piulada, el dirigent opositor ha “agraït al president Pedro Sánchez i a tot el govern espanyol el seu reconeixement i el seu suport a la nostra ruta de lluita per la democràcia”. I ha afegit: “Veneçuela sencera agraeix aquest gest”.