Si no té els suports prèviament garantits, Pedro Sánchez li dirà al rei Felip VI que no se sotmetrà a un nou debat d'investidura. Així ho ha assegurat aquest dijous la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que ha sostingut que fer-ho significaria abocar els ciutadans a una "situació frustrant". Seria una situació molt semblant a la del 2016, quan després de les primeres eleccions Mariano Rajoy va rebutjar l'encàrrec del monarca per sotmetre's a la confiança de la cambra baixa.

"Si no té els suports previs, no acceptarà l’encàrrec, perquè creiem que aquesta responsabilitat no ens correspon exclusivament a nosaltres, sinó que és de tots, dels 350 escons", ha defensat Calvo en sintonia amb el que ha dit els últims dies. En aquests moments, les converses entre el PSOE i Unidas Podemos estan trencades. Per aquesta tarda està previst que Pablo Iglesias prengui la iniciativa i truqui a Pedro Sánchez, però les posicions continuen molt allunyades.

S'ha conegut el mateix dia que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha estat rebuda en audiència pel rei Felip VI, que farà una última ronda de consultes dilluns i dimarts de la setmana que ve. Serà llavors quan es dissiparan els dubtes sobre l'últim tram de la investidura. El 23 de setembre finalitza el termini abans de la convocatòria automàtica d'eleccions per al 10 de novembre.