La vida de la proposta del líder de Podemos, Pablo Iglesias, de concórrer conjuntament amb el PSOE al Senat a través de llistes conjuntes d'ambdues formacions, ha estat breu. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha rebutjat la idea de Podemos d'elaborar una candidatura conjunta a la cambra alta pel proper 26 de juny. "No gràcies, el PSOE és un partit autònom i té un projecte autònom", s'ha defensat Sánchez, que ha acusat Iglesias de fer aquesta mena de moviments pensant en els mitjans de comunicació i no pas amb voluntat real d'acord.

Segons ha explicat el socialista, ha transmès ja aquest rebuig personalment a Iglesias, amb qui ha parlat per telèfon després d'un encreuament de missatges, abans que s'anunciés l'oferiment. L'objectiu de la formació morada era de dur a terme una estratègia que permetés superar el Partit Popular a la cambra alta. Els populars tenen majoria al Senat, i com a conseqüència del sistema electoral, és difícil que cap altra força els superés a hores d'ara. 

En cas d'haver prosperat, s'hauria obert la possibilitat d'assolir una majoria absoluta per impulsar reformes estructurals de la Constitució i altres polítiques de l'Estat. Amb l'aritmètica de la legislatura XI, la fallida, era numèricament difícil tirar endavant canvis substancials de la Carta Magna, perquè calia la majoria absoluta dels populars en la cambra de representació territorial. El 20-D el PP va obtenir el 60% de senadors amb el 28,7% de vot. 

En la carta adreçada a Ferraz, Podemos apel·la a l'esperit de "generositat, pluralitat i equilibri". Sembla que l'objectiu era adaptar-se a les necessitats de cada territori, incloent-hi la possibilitat de despenjar-se en aquelles zones on, per un motiu o un altre, no fos possible de dur a terme el pacte.

Iglesias respon

La voluntat d'Iglesias no decau amb el rebuig dels socialistes. "He parlat amb Mònica Oltra i m’ha confirmat que està avançant en aquesta direcció a València" ha contestat el dirigent de Podemos, després de conèixer la negativa de Sánchez. "He parlat amb ell, la conversa ha estat cordial, i li demano que ho reconsideri, que el PP té una majoria injusta. Podríem assolir una majoria al Senat i ben segur que tots els ciutadans que votaran progressista hi estarien d’acord" ha etzivat al Congrés dels Diputats. "Totes les forces estan cridades a treure el PP de la Moncloa" ha tancat.