El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rebrà primer al lehendakari basc Íñigo Urkullu, que al president de la Generalitat Quim Torra, en la ronda de trobades que pretén encetar amb els dirigents territorials.

El protocol a seguir és el de "l'antiguitat amb què es va presentar l'Estatut d'Autonomia de cada comunitat", per tant, Euskadi va abans que Catalunya. Ho ha exposat la portaveu governamental Isabel Celaá en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres. Celaá no ha aclarit si la ronda començaria al juny, i s'ha limitat a dir que seria "abans de l'estiu", del qual s'infereix que es produirà al juliol. 

El fet és que Celáa s'ha rentat les mans sobre quina es la posició sobre l'acostament dels exconsellers a presó, una altra de les polèmiques de la setmana. Ha dit que el tema no s'havia tractat al Consell de Ministres, i per tant, no podia oferir un veredicte de moment, però que la circumstància "s'avaluaria".

Això passa després de la polèmica entre el jutge instructor Pablo Llarena i el govern central, on Llarena assegurava que la competència d'acostar-los era de l'executiu, i aquest es remetia al judicial. 

Celáa sí ha posat llum sobre aquest punt. Ha dit que mentre no es tanqui la instrucció, Llarena n'era el competent. Però un cop concloses les diligències, passarà a institucions penitenciàries, per tant, a decisió d'Interior. La qüestió és que dues setmanes es tancarà la fase d'instrucció, i per tant, deixaran de ser presos preventius. I Sánchez haurà de prendre una decisió.