El secretari general del PSOE Pedro Sánchez adreçarà durant la reunió d'aquest dilluns a les 16.30 hores a la Moncloa amb el president espanyol Mariano Rajoy una petició de diàleg sense vets amb Catalunya, com ha informat l'encarregat de política territorial de la formació Patxi López durant una compareixença a Ferraz l'endemà de les càrregues policials. Els socialistes es desmarquen així d'Albert Rivera, qui demana aplicar l'article 155, recordant que "més enllà de l'aplicació de la legalitat" l'objectiu és fer "una proposta política" —que podria inclús passar per l'Estatut—.

"Sempre hem defensat l'aplicació de l'estat de dret però amb intel·ligència", ha dit López preguntat en múltiples ocasions sobre l'aplicació d'aquest article, que no ha descartat. Per això, el socialista sí que ha criticat les imatges "preocupants" d'aquest diumenge. "Les càrregues policials no poden agradar a cap demòcrata", ha dit. És més, ha afegit que l'acció no havia estat "eficaç" perquè Rajoy va prometre que no hi hauria urnes ni cues de gent votant —i n'hi va haver—. L'argument del basc és que "es van fer servir malament els estris" de la justícia, perquè inclús es podria haver evitat arribar fins a l'1-O.

Així les coses, el PSOE no es disposa a donar suport a la demanda de Podemos sobre construir una alternativa per fer fora l'executiu espanyol de la Moncloa. López reivindica que cal evitar la "deriva de l'enfrontament" i "no excloure" cap interlocutor per "recompondre la convivència". Ara bé, la formació de Pedro Sánchez es tanca en rodó a tolerar una Declaració Unilateral d'Independència considerant que els resultats del referèndum "són ficticis". "Aquesta pretensió de la DUI no té suport social, ni legal. És augmentar més la confrontació i l'abisme", ha advertit.