El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que restableixi el contacte i obri una negociació de "manera immediata" amb el president de la Generalitat Carles Puigdemont per promoure el diàleg durant la trobada a la Moncloa aquest dilluns a les 16.30 hores segons informen fonts socialistes. Les paraules arriben després que el mateix Miquel Iceta (PSC) descartés Puigdemont com a interlocutor i que també ho fessin fonts de l'executiu central el passat divendres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El secretari general vol un diàleg sense vets, motiu pel qual ha insistit a Rajoy –durant l'hora i mitja de reunió– que s'obrís també al diàleg amb totes les forces parlamentàries, inclòs Unidos Podemos. El gest de Sánchez es podria interpretar com una picada d'ullet a la formació morada, després dels rumors sobre que a Pablo Iglesias no li plauria les estretes relacions entre el socialista i Rajoy –a causa del conflicte sobiranista. "L'ha instat a emprendre diàleg amb ambició, sense exclusions i afrontant amb una perspectiva que superi la dialèctica de blocs", expliquen des de Ferraz.

Tanmateix, Sánchez ha traslladat a Rajoy el seu rebuig a les càrregues policials, que van deixar un balanç més de 800 ferits –després que el mateix Rajoy els girés l'esquena durant la seva compareixença aquest 1 d'octubre al vespre. Tot i que Rajoy demanarà una compareixença d'urgència al Congrés per oferir la seva versió, el Grup Parlamentari Socialista exigirà explicacions i responsabilitats a l'executiu central "en un format i amb un contingut que es concretarà en les pròximes hores" tanquen les fonts sobre l'estratègia del PSOE.

Aquestes fonts, però, no han explicat si durant la visita s'hauria comentat l'aplicació de l'article 155, proposta que sí que ha fet el líder de Ciutadans Albert Rivera a les 18h durant la seva trobada, sota la idea de convocar eleccions i impedir la DUI. "No s'aturaran amb un burofax del Tribunal Constitucional", ha avisat Rivera, després d'afirmar que la independència es proclamarà en 72 hores. Així i tot, els socialistes no creuen que això sigui suficient per resoldre el conflicte, recordant que cal actuar amb "intel·ligència" i fer igualment una proposta política. 

Fins al moment, Rajoy no s'ha pronunciat sobre les demandes emergides en ambdues trobades, que s'emmarquen dins de la roda de reunions amb partits a què el cap de l'executiu central es va emplaçar diumenge al vespre. Ha agraït, però, "la sinceritat i lleialtat" de PSOE i Cs amb l'ordre constitucional. Per això, fonts de la Moncloa expliquen que el gallec s'ha compromès a "estudiar amb responsabilitat la proposta de la resta de forces polítiques considerant que només estan animades per la defensa del bé comú i el sistema democràtic", diuen.