A dos dies de l'1 d'octubre el govern espanyol insisteix que no hi haurà referèndum, i situa el focus d'atenció en el dia 2 assegurant que els artífexs de la seva celebració, essencialment el Govern, respondran davant dels tribunals amb "responsabilitats polítiques i patrimonials". És per aquest motiu que fonts de la Moncloa titllen al president de la Generalitat Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras com a "desqualificats democràticament" per ser interlocutors vàlids el dia dos, perquè passi el que passi, diuen les fonts, el 1-O "no tindrà efectes polítics, ni jurídics", com ja va passar el 9-N de 2014, tot i que fugen d'establir-ne la comparació. 

"L'1-O és un caos organitzatiu i improvisació. El senyor Puigdemont diu que es votarà com sempre, però en realitat volen que es voti com sigui", s'ha vantat el portaveu de l'executiu central. Íñigo Méndez de Vigo. De Vigo ha anunciat que la Justícia actuaria contra "els dirigents que l'han provocat. Ells són els responsables i els que hauran de respondre d'un Estat de Dret per un procés de desobediència", que al seu parer suposa una "molt greu deslleialtat institucional". Ara bé, les penes no només s'adreçarien als polítics o alcaldes, sinó a tots els agents implicats en la preparació del referèndum –empreses o organitzadors–.

Així les coses, el ministre portaveu no s'ha volgut mullar sobre si el president espanyol Mariano Rajoy trucaria Puigdemont l'endemà de l'1-O. "Primer cal fer una crida perquè torni a la llei i és ell qui ha de veure si pot ser interlocutor o no", ha dit afirmant que hi havia hagut oportunitats com la conferència de presidents autonòmics, on el dirigent català "va deixar la cadira buida". Així les coses, fonts de la Moncloa creuen que tant Junqueras com Puigdemont quedaran "desqualificats democràticament" per la "pretesa consulta" i els seus "actes il·legals", sense assenyalar a qui s'adreçaran llavors.

Així, el portaveu ha buscat al llarg de la compareixença recrear un escenari de tensió a Catalunya. Primer ha dit que el procés anava "contra el poble assenyalant a qui no segueixi submissament els seus manaments" i desembocant en la "fragmentació de la societat catalana, que arriba fins a les famílies", ha relatat. Després ha parlat de la "menyspreable manipulació dels nens, que sobrepassa qualsevol línia vermella". Inclús, ha legitimat el vídeo Hispanofòbia emès pel Partit Popular quan ha assegurat que s'hi veien talls de "dirigents secessionistes", sense reprovar-lo en cap moment.

Així les coses, l'escenari comença a evocar el 9-N, tot i que el govern espanyol no ho vol verbalitzar com a tal. "No compten els antecedents, compta què passarà l'1-O" ha dit el portaveu en públic, alhora que les fonts en privat no li otorguen a l'acte del diumenge "ni efectes jurídics ni polítics". Ara bé, De Vigo sí s'ha desfet en exemples per il·lustrar que no tindria "cap garantia legal", al seu parer. "Hi ha coses que es qualifiquen per sí mateixes", perquè presumptament no hi hauria la logística del referèndum. Inclús fonts de la Moncloa aproven el qualificatiu "contenidor" per a les urnes.

Allò que sí és segur és que a la Moncloa es produirà el seguiment de la jornada i el "nucli dur" de Rajoy estarà amb ell, diuen les fonts. Es preveu una compareixença a la nit de diumenge i De Vigo ha insistit en què la preocupació de l'executiu central és que es produeixi una "ruptura de convivència" i no hi hagi "aldarulls o sorolls", ha dit. Sobre això, les fonts de l'executiu insisteixen que els Mossos compliran amb la llei, si és que són cridats a retirar les urnes, si cal per la força. I tot i aquesta garantia, la mobilització de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional més gran en 40 anys es manté.