ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Rússia ha entrat de ple en la política espanyola. Especialment els vincles amb el president rus Vladímir Putin. Aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, ha estat el president espanyol Pedro Sánchez qui ha jugat aquesta carda, per a recordar els vincles del Kremlin amb les extremes dretes europees i amb Vox. I ha advertit Santiago Abascal que no passaran: "Ni Espanya ni Europa permetran que vostès, els seus moviments polítics, governin. Europa prevaldrà. Ni Salvini, ni, Le Pen, ni vostè, ni Putin se sortiran amb la seva". Durant les últimes setmanes, els diferents líders ultres europeus han fet mans i mànigues per a desmarcar-se del seu historial russòfil.

Durant la sessió de control d'avui, en resposta justament a Abascal, el president del govern espanyol ha sostingut que Putin busca el mateix que Vox: una Europa dividida, amb governs autoritaris i una societat immersa en el desànim i amb manifestacions contra els governs que rebutgen la invasió russa d'Ucraïna. En aquest sentit, Sánchez s'ha preguntat què passaria si arribessin al poder: "Seria la mort d'Europa. Vostès representen la intolerància, la manca d'arguments, l'absència total de diàleg. Per això Putin ha donat suport a tots aquells amb qui vostès es reunien a principis d'aquest any, amb Le Pen o Salvini".

En la seva intervenció, Santiago Abascal no ha volgut entrar en les acusacions i en canvi sí que ha explicitat el seu rebuig a la invasió russa d'Ucraïna. Dit això, el dirigent ultra s'ha centrat en l'àmbit domèstic i ha criticat que el govern central "no està fent res pels espanyols que estan patint", oferint només "molles i mentides". I li ha etzibat: "Deixi de fer-se l'imprescindible allà on ningú el troba a faltar".

 

El PP demana suprimir ministeris

Per la seva part, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha instat el president espanyol que suprimeixi ministeris abans d'exigir als espanyols que paguin les conseqüències econòmiques de la seva butxaca. En aquesta línia, la dirigent popular ha criticat que Pedro Sánchez "demana sacrificis des d'una atalaia" mentre l'executiu central no s'estreny el cinturó". Ha assegurat que La Moncloa disposa de fins a 60.000 milions d'euros de marge per a "reduir despesa ineficient". I ha exigit la baixada immediata d'impostos: "Demà és massa tard per a la majoria dels espanyols. L'única finalitat de fer esperar els espanyols fins al 29 de març és recaptar més".

 

En la rèplica, Pedro Sánchez ha obviat les peticions i no s'ha mogut del guió habitual. El dirigent socialista ha reclamat "unitat" de tots els partits en la resposta a la crisi d'Ucraïna i que el PP faci "un exercici de patriotisme europeu". Aquest mateix dimecres, el govern espanyol inicia una ronda de reunions amb els grups parlamentaris de cara a l'aprovació, en dues setmanes, d'un pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la invasió russa.