Comencen a perfilar-se els detalls de la reunió entre els presidents Pedro Sánchez Quim Torra. El mandatari espanyol ha estat qui ha fet una proposta davant les càmeres de Televisió Espanyola aquest dilluns a la nit que traslladarà a la Generalitat: la primera setmana de febrer a Barcelona. En la primera entrevista que ha concedit després de la investidura, el dirigent socialista ha reiterat la seva intenció de resoldre el "conflicte polític" a través del diàleg entre governs. “Hi anem amb la millor de les voluntats”, ha defensat un Sánchez irreconeixible respecte de les anteriors entrevistes. La Generalitat proposa el 6 o 7 de febrer.

Com en el seu discurs d’investidura, el flamant president espanyol ha defensat que “el diàleg ha de ser social, intergeneracional i territorial”. Sobre aquest últim, ha assegurat que ell vol “propiciar-lo i abordar-lo amb energia”, tant a Catalunya com a la resta de comunitats autònomes. En aquest sentit, ha anunciat que aquest cop serà ell qui visitarà cadascun dels presidents autonòmics a les seves comunitats. Torra serà la primera trobada. Segons fonts de la Generalitat, podria ser el 6 o el 7 de febrer, com ja han proposat des de Sant Jaume durant la jornada d'avui. Aquest dimarts els respectius gabinets han quedat per tancar la data. La reunió serà prèvia a la constitució de la mesa de governs, com exigia la Generalitat, fet que farà endarrerir uns quants dies la creació d’aquest espai de diàleg. 

El diàleg ha de fer-se en dos fòrums “en paral·lel”, ha defensat Pedro Sánchez. Per una banda, la mesa entre el govern espanyol i el Govern de Catalunya. Per l’altra, la mesa de partits en el marc del Parlament de Catalunya. “La solució a la crisi vindrà del diàleg entre catalans i del diàleg entre tots dos governs”, ha sostingut. I ha afegit: “En el marc del títol vuitè de la Constitució és on podem trobar aquesta solució”.En aquesta línia, preguntat sobre si la consulta pot incloure l’autodeterminació, el president socialista ha reiterat que vol “una votació sobre un acord, no sobre elements que ens poden dividir”.

A més a més, Sánchez ha obert el ventall de “problemes a abordar”, des del repte demogràfic i el finançament autonòmic fins a les infraestructures o la despesa en polítiques socials avui en mans de les comunitats autònomes. “El meu compromís, no només amb la Generalitat sinó amb tots els presidents autonòmics, és celebrar una conferència anual de presidents autonòmics”, ha recordat.

En la línia de “deixar enrere la deriva judicial”, com ho va expressar en la seva investidura, Sánchez ha advertit que “no podem amagar-nos darrere del Suprem per donar una resposta política que hem de donar nosaltres i no el Suprem”. Ha lamentat que hi ha hagut “una deixadesa de la política”, un “fracàs de la política”, i que “desjudicialitzar vol dir obrir aquests espais de diàleg, consensos on ens puguem trobar”.

Evasives sobre penalitzar

Preguntat sobre la seva proposta de campanya de tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndums, el president espanyol ha contestat amb evasives. “M’agradaria que no n’hi hagués i que l’independentisme abandonés la via unilateral”, ha afirmat. “Després del que ha passat han de ser conscients que van cometre errors que van fracturar la societat catalana”, ha afegit. S’ha aferrat fins i tot a la declaració del major Josep Lluís Trapero davant l’Audiència Nacional: “Ha dit coses interessants, com que l’exercici de la via unilateral va ser una irresponsabilitat”. També ha esquivat respondre si cal rebaixar les penes per sedició, dient que és un debat que s'ha d'obrir al Congrés dels Diputats. Això sí, ha admès que cal revisar el Codi Penal.

Pressupostos abans de l'estiu

La intenció del nou govern de coalició és aprovar els pressupostos de l'Estat aprovats abans de l'estiu. Així ho ha reiterat el president espanyol, que ha defensat que el seu executiu ha de ser "actiu i resolutiu" per "sortir de la situació de paràlisi". En aquest sentit, ha assenyalat que buscaran el suport de tots els grups parlamentaris. Tot i que probablement tornarà a estar en mans dels 13 diputats d'Esquerra Republicana.

Pujada del 2% per als funcionaris

El Consell de Ministres d'aquest dimarts aprovarà l'augment del 2% del sou dels funcionaris de l'Estat, segons ha avançat el president del govern espanyol. "No només perquè és de justícia" per les retallades fetes als funcionaris durant la crisi, sinó perquè és un "acord" que, a més, "gaudeix d'un gran consens".