El president d'Espanya, Pedro Sánchez, ha proposat renovar l'ambaixador espanyol davant del Papa. El cap de l'executiu espanyol ha proposat a l'exministra Isabel Celaá com a nova ambaixadora al Vaticà. Segons avança ElDiario.es, el Ministeri d'Exterior ja ha iniciat els tràmits i està a l'espera de rebre resposta de la Santa Seu per fer Celaá nova representant d'Espanya a la ciutat del Vaticà.

Sánchez va tombar a Celaá en l'última remodelació de l'executiu central que va fer el juliol passat. Amb l'objectiu de renovar cares i rejovenir l'ala socialista del gabinet central. Ara, Sánchez ofereix a Celaá un dels càrrecs més cotitzats de la carrera diplomàtica.

Catòlica practicant, l'exministra d'Educació ha estat mesos en la diana de la dreta espanyola per la llei d'educació amb la qual el govern espanyol va derogar la llei Wert i que, entre altres qüestions, ha llevat pes a l'assignatura de religió en el currículum escolar al no comptar per a la nota mitjana ni tenir una alternativa com succeïa fins ara.

La també exportaveu del govern espanyol durant la primera etapa de Sánchez en La Moncloa substituirà en el càrrec a María del Carmen de la Penya, una diplomàtica amb un ampli bagatge que la va portar abans a ser ambaixadora a Etiòpia, Seychelles, Djibouti, Qatar i com a Observadora Permanent davant la Unió Africana. La que ha estat la segona dona a representar a Espanya davant la Santa Seu s'encamina a la jubilació d'aquí a uns mesos.

Immobilisme de l'executiu

Sánchez està renovant els càrrecs en les ambaixades, però els fons europeus estan immobilitzats. El principal diari econòmic d'Alemanya, Handelsblattha carregat aquest dilluns contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva gestió dels fons europeus de recuperació. Segons el rotatiu, l'Estat només ha licitat 5.700 milions dels 27.000 que Sánchez s'havia plantejat gastar abans de 2022. Això vol dir que, malgrat que la Unió Europea (UE) hagi estat ràpida en assignar els gairebé 70.000 milions a Espanya per recuperar-se de la covid, Sánchez encara no ha fet els deures i no ha decidit on aniran a parar aquests diners. D'aquesta manera, el diari alemany creu que "els aplaudiments" que va rebre el president espanyol un cop va tornar de Brussel·les no estan justificats. 

Administració lenta, recuperació lenta

Espanya rebrà 70.000 euros de la UE en el marc dels fons de recuperació, "més que cap altre país", assenyala el Handelsblatt. Però l'assignació dels milers de milions a les empreses no s'està duent a terme al ritme promès per Sánchez, fet que "alenteix la recuperació", alerta el rotatiu. A conseqüència d'això, "les empreses estan frustrades" amb el govern espanyol perquè estan esperant poder presentar els seus projectes i rebre la subvenció, però, com sol passar a Espanya, el procés és llarg i l'administració, lenta. Concretament, el diari alemany destaca el malestar en els sectors de fabricació de cotxes i avions, que critiquen una manca de "coordinació i lideratge" en la gestió dels fons. Les promeses de Sánchez no s'acaben de materialitzar.

Ni a curt ni a llarg termini

El diari adverteix que de moment, les polítiques de Sánchez no deixen que els diners flueixin. Segons explica el diari, com que Sánchez només ha licitat el 20% dels fons, a curt termini els empresaris no s'han pogut beneficiar encara dels diners europeus que tant necessiten per recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia. Paral·lelament, tampoc no s'ha implementat cap projecte realment transformador per l'economia a llarg termini, que era un dels principals objectius del fons europeus per fer front al futur. En aquest sentit, el diari destaca la gestió de la ministra i vicepresidenta Nadia Calviño, i li recorda que si bé Espanya ha estat l'Estat membre que ha pogut rebre els fons de manera més ràpida, la seva economia creixerà per sota de la mitjana europea i menys del que esperava. Les presses de Sánchez per intentar licitar els fons abans que acabi l'any no són compatibles amb la lentitud de l'administració, lamenta el rotatiu alemany. "Hi ha una gran insatisfacció amb la gestió de Madrid", conclou. 

 

Imatge principal: Isabel Celaá - Pool Moncloa