En plena tramitació dels pressupostos de l’Estat, és una qüestió clau: les inversions a Catalunya i la seva execució real. Més encara després de compromisos multimilionaris que no s’han arribat a complir durant anys. Avui, però, Pedro Sánchez ha promès executar-los l’any que ve en la seva totalitat, després d’admetre que l’execució dels exercicis anteriors no havia estat “l’adequada”. El compromís l’ha fet aquest dimecres en sessió de control al Congrés, en resposta a Junts per Catalunya, que ha denunciat un “infrafinançament endèmic”.

La pregunta de la portaveu de la formació independentista, Míriam Nogueras, era sobre “quin és el compromís d’execució d’inversions pressupostades” per a Catalunya, si la mitjana d’execució del 113% de Madrid en els últims anys o bé el 66% de mitjana a Catalunya. Ho ha contraposat amb la xifra d’execució dels successius governs de la Generalitat des de l’any 2000, de “gairebé el 90%”. Davant dels més de vint punts de diferència, ha interrogat Sánchez: “Com oferirem millors serveis si els diners no arriben a Catalunya?”. I ha reblat: “No se m’acut cap raó que justifiqui aquest infrafinançament endèmic”.

La resposta del president del govern espanyol? Que “la previsió és executar en la seva totalitat les previsions i compromisos” contrets amb Catalunya. El dirigent socialista ha reconegut que durant els últims anys “l’execució no ha estat l’adequada”, si bé ho ha atribuït a “dificultats objectives derivades de la pandèmia” o a l’alça dels costos de les primeres matèries. Dit tot això, Sánchez ha subratllat que els pressupostos en tramitació contemplen “la inversió més alta de la sèrie històrica”, a la qual s’hi sumen 236 milions de transferències de capital. “El nostre compromís amb Catalunya és ferm i rotund. Complirem amb el que hem pressupostat”, ha conclòs al respecte.

Més enllà d’això, Pedro Sánchez ha volgut rebatre els “discursos de greuge” que l’espai polític de Nogueras fa des de fa anys: “Els fets objectius demostren que aquests discursos són falsos”.

 

Les condicions dels joves

La pregunta de Gabriel Rufián a Pedro Sánchez ha anat per una altra banda: “Considera que les polítiques del seu govern garanteixen la vida digna dels joves d’aquest país?”. El portaveu d’ERC ha posat damunt la taula un reguitzell de xifres, com el sou mitja de 830 euros que cobren, que destinen el 60% del seu salari a l’accés a l’habitatge o com s’ha triplicat el consum de psicofàrmacs en aquest segment. “Vostès els parlen i els donen xecs o bons. La solució és redistribuir”, ha rebatut Rufián, que ha advertit: “Si les esquerres no som capaces de fer-ho, estarem regalant tota una generació o bé a la desafecció o bé a la ultradreta”.

En resposta, Pedro Sánchez ha assegurat “compartir el diagnòstic i moltes mesures de política pública” amb els republicans. Ha remarcat algunes iniciatives, com les beques i ajudes per valor de 2.100 milions d’euros, els 210 milions del bo cultural, el bo per a l’emancipació dels joves i també el pla de lluita contra els problemes de salut mental. “Compartim que és un problema estructural, però no em pot negar que estem compromesos amb la justícia social i amb la justícia intergeneracional”, li ha replicat.