En el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha promogut el referèndum unilateral d’independència (RUI) per assolir l'Estat propi perquè considera que “ja està tot fet” en el procés. “És l’instrument més intel·ligent que tenim per demostrar la manca de democràcia del nostre adversari” ha dit Sànchez en referència a l’Estat espanyol. A més, el president de l'ANC està convençut de vèncer en un RUI perquè assegura que "hi ha més vots per la independència que els vots que sumen entre Junts Pel Sí i la CUP".

Quant a la unilateralitat, Sànchez ha insistit en emplaçar a la ciutadania a decidir el seu futur perquè aquest concepte “mai pot ser una excusa per evitar participar en un referèndum”. “Si arribem a aquest escenari és perquè l’Estat espanyol no ens ha deixat” ha afegit el president de l’ANC. 

Sànchez ha recalcat la rellevància de les manifestacions, ja que opina que si l'independentisme ha arribat tant lluny és gràcies a la gent que ha sortit al carrer "amb un somriure". 

Castellà i l’oportunitat històrica

El líder de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà, ha recordat que els catalans han estat durant 100 anys amb una majoria política que defensava el catalanisme dins l’Estat. Ara, en canvi, ha assenyalat que el procés corre el risc d’estancar-se en una cruïlla els propers 100 anys defensant l’independentisme. En aquesta línia, Castellà considera que s’ha d’aprofitar “la debilitat institucional i política espanyola”.

Sempre i quan s'hagi superat la qüestió de confiança a la qual es sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el proper mes de setembre, les intencions de Castellà passen per convocar el RUI abans de l'estiu vinent.

“Si no ens hem posat d’acord els 72 diputats en l'àmbit pressupostari, encara tenim menys possibilitat de fer-ho amb la nova Constitució catalana” ha comentat el diputat de Junts Pel Sí. Per això, mitjançant la llei de transitorietat jurídica, Castellà promou la convocatòria d’un referèndum com a millor mecanisme “per evitar la discrepància i salvar la unitat”.

El líder de Demòcrates també ha volgut fer èmfasi que això no es tracta d’una repetició del 9-N perquè aquesta vegada aspiren a fer un RUI que sigui vinculant fora del marc legislatiu espanyol. Amb la intenció d’esvair dubtes sobre un hipotètic boicot de l’unionisme, Castellà ha manifestat que el RUI serà vàlid sigui quina sigui la participació perquè “és tan democràtic anar a votar com no anar-hi”. 

La practicitat de Dedéu

Amb motiu de la practicitat per resoldre “el procés”, el jove filòsof Bernat Dedéu ha expressat la seva ferma aposta pel RUI. “La idea més clara i distinta és fer un referèndum perquè ho entén tothom” ha assegurat Dedéu, que ha defensat aquest mecanisme perquè permet aplicar la màxima d’un vot, una persona.

El filòsof ha apuntat que el procés mai serà “legal i acordat”. En aquest sentit, ha manifestat que mitjançant la unilateralitat s’haurà “d’imposar” la voluntat democràtica. Per altra banda, Dedéu ha rebutjat l’actitud victimista davant la “guerra bruta” i ha eximit de culpa l’Estat espanyol, ja que considera que “reprimir la rebel·lió és la seva feina”.

Sànchez respon a la notificació del TC a Forcadell

Respecte a la notificació del Tribunal Constitucional (TC) a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Sànchez ha reivindicat que davant les determinades amenaces i coaccions provinents de l'Estat espanyol no s'aturaran. Sobre la possible inhabilitació de la seva predecessora a l’ANC, ha assegurat que l'única manera que té l’Estat espanyol de vèncer és la utilització d’armes fora de l’abast democràtic, “pròpies del govern d’Erdogan” en paraules de Sànchez.