El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, només es presentarà a una nova investidura el mes de setembre "si compta amb els suports", segons ha assegurat la portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, Celaá ha insistit que l'oferta d'un govern de coalició amb Unidas Podemos ja no està damunt la taula i "és un tren que ha passat", per la qual cosa l'alternativa que ara plantegen els socialistes per a aconseguir el suport de la formació morada és un acord programàtic, sobre la base del document que Sánchez presentarà el proper dimarts.

Celaá ha destacat que aquest nou document conté 300 propostes per a desbloquejar la investidura i és una iniciativa "pensada per a quatre anys de govern" i inclourà "bona part" de les idees que el partit de Pablo Iglesias va presentar el passat 20 d'agost. I ha afegit que està "oberta a modificacions".

Els pagaments pendents a les comunitats autònomes

La portaveu del govern espanyol ha afirmat que el ministeri d'Hisenda continua buscant fórmules alternatives "dins la legalitat" per poder transferir el deute pendent a les autonomies corresponent al finançament del 2019. Tanmateix, Celaá ha defensat que per ara l'executiu no té marge per fer els pagaments perquè està en funcions i, segons el dictamen de l'Advocacia de l'Estat, no pot actualitzar les bestretes.

Celaá ha recordat que els pressupostos generals de l'Estat per al 2019 incloïen l'actualització de les bestretes i ha tornat a culpar el bloqueig polític. ha lamentat que "estem sense pressupostos i en funcions".

El govern espanyol es va comprometre aquesta setmana a pagar el deute pendent tan bon punt Pedro Sánchez sigui investit president.

Crisi humanitària

Celaá ha defensat que "el govern espanyol ha complert" en la crisi de l'Open Arms, ja que els 15 migrants que s'ha compromès acollir Espanya, han arribat aquest divendres a la badia d'Algesires amb el vaixell de l'Armada Espanyola Audaz.

La portaveu ha assegurat que el govern espanyol ha mantingut els dos objectius principals que es va marcar quan va assumir la seva responsabilitat de governar: "la salvaguarda de vides, en primer lloc, i treballar per aconseguir que Europa es comprometi amb la política comunitària".

Així mateix, ha destacat que la crisi del l'Open Arms "ha posat en evidència els dos models diferents que existeixen a Europa, representats a un costat pel govern d'Espanya i a l'altre, pel ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini".

La preparació pel Brexit

Celaá ha posat en valor el reial decret aprovat al març amb mesures per a afrontar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea en el cas que no sigui pactada, i ha recordat que va rebre el vot en contra del PP.

Ha indicat que el govern espanyol prefereix no haver d'aplicar aquestes previsions que es van acordar amb l'Executiu britànic, però ha destacat la importància que estiguin aprovades i puguin ser efectives en cas d'un Brexit dur.

Les mesures són unilaterals però estan subjectes a la reciprocitat per part de Regne Unit. En virtut del decret, si Regne Unit acaba sortint de la UE de forma abrupta, els voltant de 400.000 britànics que viuen a Espanya tindran de termini fins al 31 de desembre de 2020 per a sol·licitar la seva Targeta d'Identitat d'Estranger, el document que acreditarà de forma definitiva la seva residència legal a Espanya.

El govern espanyol espera tenir llestos tots els seus documents en un termini de 21 mesos des de la data de sortida.