El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha presentat avui en un acte de partit al País Basc sense ni avisar el govern basc, i això ha molestat el lehendakari Iñigo Urkullu. El lehendakari ha retret a Sánchez la seva actitud, i ha assenyalat que si s'hagués posat en contacte amb ells per "comunicar i advertir de la seva presència" l'hauria acompanyat a una visita a Gernika, la localitat destruïda en un bombardeig el 1937, en un moment que "s'està parlant de la Llei de Memòria Històrica".

Urkullu ha fet el retret durant la participació en un fòrum sobre desenvolupament sostenible a la Universitat de Deusto de Bilbao, la mateixa ciutat on es trobava el president espanyol i secretari general del PSOE amb motiu del novè congrés dels socialistes bascos.

Carta no contestada
 

Segons un comunicat enviat als mitjans per la Presidència basca, Urkullu s'ha referit també a una carta que va enviar a Sánchez el 27 d'abril passat, un dia després de la celebració del 84è aniversari del bombardeig de Gernika. En aquesta missiva, que no va ser contestada pel president espanyol, segons recorda el Govern Basc, el lehendakari convidava Sánchez a conèixer Gernika perquè un representant del Govern espanyol presentés els seus respectes als habitants d'aquest municipi bombardejat.

Urkullu ha indicat que si Sánchez s'hi hagués posat en contacte "per comunicar i advertir de la seva presència no només com a secretari general del PSOE avui a Euskadi, així com de la seva visita a una empresa", li hauria recordat aquesta carta que no ha obtingut resposta.

Sobretot, ha continuat, en aquest moment, "en el context d'una data tan assenyalada com ahir, el 20 de novembre, quan s'està parlant de la Llei de Memòria Històrica", hauria convidat "i acompanyat gustosament" Sánchez a una visita a Gernika "tal com li proposava a la carta esmentada i amb l'objectiu en ella assenyalat".

El lehendakari ha retirat ara a Sánchez la seva invitació, amb l'esperança que la visita a Gernika es pugui celebrar el 26 d'abril vinent o el 31 de març a Durango, localitat que també va ser bombardejada aquell dia fa 84 anys.