La primera sessió de control al Senat del president espanyol Pedro Sánchez s'ha encetat amb la carpeta catalana damunt la taula i la denúncia a les sospites esteses pel Partit Popular sobre quina seria l'acció de govern del PSOE, després de superar la moció de censura contra Mariano Rajoy amb els vots d'ERC i PDeCAT. Sánchez ha denunciat al respecte que l'any 2006, quan es va aprovar l'Estatut, els catalans independentistes no superaven el 15%, i després del govern de Rajoy, van arribar al 40%, amb la impugnació pel mig de la norma autonòmica davant del Tribunal Constitucional.

"Catalunya és l'única comunitat autònoma del país amb un Estatut que no va ser aprovat per la societat catalana i aquest és un problema polític que hem de resoldre", ha advertit Sánchez. Aquest ha lamentat que fos l'estratègia que va posar en marxa el PP quan estava a l'oposició, i que els va donar rèdit polític "però a costa de posar en risc el futur i la convivència dels espanyols", ha lamentat. 

Sánchez ha retret al PP que només exigeixi la lleialtat de l'oposició amb el Govern quan són els populars els que estan instal·lats a La Moncloa, perquè quan passen a l'oposició "sembla que se n'obliden". També els ha retret que actuïn com si fossin només ells els únics capaços de garantir la cohesió territorial i la unitat d'Espanya.

És més, el president ha instat els populars a fer una "reflexió" perquè la societat espanyola, ha advertit, no entendria veure de nou el PP "poc menys que instant a la confrontació territorial" com quan van sortir al carrer a recollir firmes contra l'Estatut català "per alimentar aquest greuge territorial", germen de la crisi actual amb l'independentisme català, al seu parer.

Aquesta era la resposta a la pregunta del senador popular, José Manuel Barreiro, qui ha atacat que Sánchez hagués assegurat en el passat que no acceptaria dels independentistes ni el vot per a una moció de censura, ni pactaria amb "populistes". 

"Hem d'anar a un objectiu de país i ¿vostè ho sustentarà d'acord amb aquells que explícitament volen trencar Espanya? ¿D'acord amb aquells que estan sent qüestionats per la justícia per les seves actuacions? ¿D'acord amb aquells que han estat del costat que han estat i li han donat suport a la moció? Tot això vostè no ho ha dit i això la societat espanyola li ho està demanant", ha insistit el senador del PP.