El balanç de la primera sessió de la ronda de consultes del Rei és més que positiu per als socialistes. Dels nou partits que han passat pel Palau de la Zarzuela, sis s’han mostrat disposats a facilitar la investidura de Pedro Sánchez a canvi de ser escoltats. Tot mentre espera un hipotètic suport d’Esquerra, l’abstenció de qui és imprescindible per desbloquejar la situació. De moment, avancen en els “instruments” per a resoldre el “conflicte polític”.

La ronda de consultes del Rei ha començat aquest dijous amb els partits amb menys representació. D’aquests, gairebé en tots hi ha predisposició a fer-lo president, sempre i quan s’escoltin les seves demandes: Més País, Compromís, el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix… i fins i tot el diputat de Nova Canàries. En la llista de detractors d’avui només hi ha les coalicions del PP, Fòrum Astúries i Navarra Suma. Coalició Canària, que ha estat molt crítica, no ha aclarit la seva posició.

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha assegurat que des del seu partit tenen “tota la voluntat” i “tota la disposició d’investir un govern valent, no un govern de gestos”. Per això ha demanat “apostes clares i decidides”. Per la seva part, el diputat de Més Compromís, Joan Baldoví, també s’ha mostrat optimista sobre l’entesa: “Anem pel bon camí”.

El diputat del PRC, José María Mazón, considera vigent l'acord al qual va arribar amb els socialistes després de les eleccions del 28-A, quan va ser l’únic suport a Sánchez. Aquest vot favorable es manté. No obstant això, ha avisat que no permetrà “cessions” als independentistes sobre indults, “presos polítics” o dret d’autodeterminació.

El diputat de la plataforma d’electors Terol Existeix, Tomás Guitarte, ha mostrat la seva predisposició a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Anirà molt lligat al fet que la Mesa permeti dividir el Grup Mixt, un tema sobre el qual ja ha mantingut converses amb el PSOE.

Els dos diputats nacionalistes canaris, malgrat la intenció inicial de votar el mateix en la investidura, no han aclarit si ho acabaran fent. Pedro Quevedo (Nova Canàries) s’ha mostrat obert a “trencar el bloqueig polític” i ha valorat positivament la “voluntat d’arribar a un acord” mostrada tant pel PSOE com per ERC. Per contra, Ana Oramas (Coalició Canària) ha alertat sobre l’”horror” que la governabilitat d’Espanya depengui d’un partit independentista i l’agenda catalana.

Demà ja serà el torn dels actors més grans: Alberto Garzón, Aitor Esteban, Jaume Asens, Laura Borràs, Inés Arrimadas, Pablo Iglesias, Santiago Abascal, Pablo Casado i, finalment, Pedro Sánchez. Després d’aquesta marató al Palau de la Zarzuela, demà al vespre, compareixeran primer Meritxell Batet al Congrés dels Diputats per anunciar el veredicte reial i previsiblement després el president en funcions des de La Moncloa.

Dividir el Grup Mixt

Les eleccions del 10-N van deixar el Congrés dels Diputats més fragmentat de la història de la democràcia espanyola. Sense anar més lluny, el Grup Mixt l’integren, per ara, fins a 21 diputats d'onze partits diferents. És per això que les formacions estan estudiant diverses fórmules per poder partir-lo en dos, i que així els pugui correspondre més temps i representació a la cambra baixa espanyola. Aquest dimecres a les vuit del vespre finalitza el termini per al registre dels grups parlamentaris. Fins llavors hi haurà converses.

En aquest moment, el Grup Mixt l’integrarien 8 diputats de Junts per Catalunya, 2 de Més País, 2 de la CUP, 2 de Navarra Suma, 1 de Compromís, 1 de Nova Canàries, 1 de Coalició Canària, 1 del BNG, 1 del PRC, 1 de Fòrum Astúries i 1 de Terol Existeix. Els únics que s’han autoexclòs de possibles caramboles són els dos cupaires.

Així, una primera fórmula és la que estudien els partits “regionalistes”, que valoren formar un grup propi. Concretament, agafarien els cinc diputats que superen el 15% en les circumscripcions on es presenten: els dos de Navarra Suma, el del PRC, el de Terol Existeix i la de Coalició Canària. Han mantingut converses amb el PSOE perquè la Mesa el validi.

Una segona via és la que proposa el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que vol superar el llindar dels 15 diputats. Caldria que s’ajuntessin JxCat, Més País, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, el BNG, el PRC i Terol Existeix. Sumarien 16. Es formaria amb el compromís que, un cop format, alguns diputats tornessin al Grup Mixt. No obstant això, si es conformés el pacte regionalista, aquesta segona fórmula no seria suficient.