El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tampoc compareixerà a la comissió d'investigació de la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia, segons han confirmat fonts de La Moncloa. Sánchez se suma al vicepresident segon, Pablo Iglesias, i al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que també han rebutjat donar explicacions a la comissió del Parlament. Tots tres estaven citats a comparèixer dilluns que ve, 23 de novembre.

Els tres representants del govern espanyol han al·legat davant la cambra catalana que el Consell d'Estat sosté que les cambres autonòmiques "no tenen potestat" per requerir-los. 

Decisió política

Davant d'aquesta resposta, el president de comissió d'investigació, Vidal Aragonès (CUP), els ha fet arribar una carta en la qual els retreu la seva actitud, assegurant que es tracta d'una "decisió política". En la carta que Vidal Aragonès ha dirigit als dos ministres, el diputat anticapitalista manifesta que els dictàmens del Parlament és que no estan obligats a comparèixer, però que això no significa en cap cas que no ho puguin fer.

Vidal Aragonès afegeix que no comparteix jurídicament els criteris que han apuntat per excusar la seva compareixença. "Més enllà que a criteri jurídic d'aquest president sí que hi està obligat, vostè té la decisió política de comparèixer o no comparèixer, sense que tingui cap impediment", els retreu.

Respecte a les víctimes

El diputat de la CUP els recorda que només s'ha requerit la seva compareixença telemàtica durant 60 minuts perquè la comissió vol conèixer, entre altres qüestions, "quins van ser els elements que han causat més de 4.000 morts, per tal que mai més es torni a repetir, amb l’objecte de reparar (si això fos possible) a familiars de les persones mortes". En aquest punt, apel·la al respecte que mereixen les famílies de les víctimes, els treballadors i treballadores del sector i les entitats que gestionen les residències. "Si ha tingut més de 60 minuts per parlar amb representants del govern de Portugal en relació amb la Covid-19, no podem imaginar que no tingui 60 minuts telemàtics per aquesta comissió", ha reblat.

Foto principal, Pedro Sánchez durant la seva compareixença al Senat aquesta setmana / Efe