Després del discurs d’investidura de Pedro Sánchez, el resultat era previsible. I no hi ha hagut cap gir inesperat de guió: el candidat socialista ha perdut la primera votació, quedant-se lluny de la majoria absoluta necessària. Ha rebut l'abstenció d’Unidas Podemos i el vot en contra dels independentistes catalans. Ara, si vol conformar nou govern, haurà de reconstruir els ponts trencats amb Pablo Iglesias. Té 48 hores, fins al dijous al migdia, quan es produirà la segona votació al Congrés dels Diputats, on n’hi ha prou amb més que no. Ara per ara, no els té ni de bon tros lligats, sinó més aviat tot el contrari.

Per a superar la votació d’aquest dimarts, Sánchez necessitava 176 vots a favor. Però només n’ha aconseguit 124: els 123 del PSOE i el del Partit Regionalista de Cantàbria. En contra ha rebut 170 vots: el PP, Ciutadans, Vox, ERC, JxCat, Navarra Suma i Coalició Canària. Les abstencions han estat 52: Unidas Podemos, el PNB, EH Bildu i Compromís. Amb aquests números tampoc no superaria la votació del dijous. La votació ha tingut la seva anècdota: hi ha hagut un altre no, el d'Irene Montero, que havia votat telemàticament abans que el seu grup prengués la decisió.

Finalment Unidas Podemos s'ha decantat per l'abstenció, però ho ha fet "com un gest més per a continuar facilitant les negociacions, com portem fent dos mesos amb les nostres contínues cessions". Fonts de l'entorn de Pablo Iglesias avisen que "el temps s'acaba i el PSOE s'ha de moure". 

Per la seva part, els partits independentistes catalans justifiquen la seva decisió sobretot en el discurs pronunciat per Sánchez. JxCat va anunciar aquest dilluns el seu no i ERC ha esperat fins avui. "No hi ha res a bloquejar perquè no hi ha acord", expliquen fonts republicanes.

48 hores

El debat d’investidura, que ha tingut lloc entre dilluns i dimarts, ha estat marcat en primer lloc pel discurs buit de Pedro Sánchez, que va espantar els seus possibles aliats als quals va fer referències mínimes, i en segon lloc per la batussa amb Pablo Iglesias, d’una duresa que va acabar d’allunyar unes posicions ja enquistades. El secretari general d’Unidas Podemos va arribar a avisar-lo que, si no era investit aquesta setmana i anava a eleccions, no tornaria a ser mai més president d’Espanya.

Ara s'obren 48 hores fins a la segona votació, on s'hauran de reprendre les negociacions. El candidat a la investidura ja ha convocat de forma urgent la seva executiva per dimecres al matí per analitzar la situació. Totes dues parts insisteixen que tenen la mà estesa, però cap de les dues parts ha fet encara el gest de tornar a asseure's a la taula de negociació.

El principal obstacle continuen sent els càrrecs del Consell de Ministres. Des d'Unidas Podemos denuncien que només els ofereixen responsabilitats decoratives i una vicepresidència per a Irene Montero que està "buida de contingut". En canvi, des del PSOE defensen que "s'està fent una oferta per a fer política molt important de manera molt respectable als perfils que representa el seu projecte polític".

El no de Montero

El vot d’Irene Montero en contra de la investidura, diferent de l’abstenció d’Unidas Podemos, ha estat un dels temes més comentats de la votació. Fonts del partit expliquen que “després del debat d’ahir, escoltant Sánchez, estàvem més a prop del no i per això Irene Montero ha votat telemàticament no”. Ha votat telemàticament per baixa per maternitat. Fonts del Congrés dels Diputats assenyalen que el vot ha estat emès abans de l’inici del debat aquest dimarts al matí.