El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rectificat i finalment participarà als debats electorals de RTVE i d'Atresmedia, el 22 i 23 d'abril respectivament, segons ha informat la direcció del PSOE.

Segons ha informat el partit en un comunicat, Sánchez ha traslladat al Comitè Electoral del PSOE que, davant la possibilitat real que no hi hagués cap debat, fes efectiva la seva acceptació a assistir als debats proposats tant per RTVE com per Atresmedia.

El comitè electoral dels socialistes ha acceptat la proposta de Sánchez, subratllant que n'hauria preferit un i prou i lamentant que "els diferents partits i els operadors públics i privats" no hagin assolit un acord per fer una única emissió televisiva, "com és la norma internacional repetida a totes les democràcies avançades del món".

També recorda que hi havia "acord" per participar al debat a cinc que proposava Atresmedia, modificat després per la JEC. La decisió de la junta va ser la que va fer variar la postura de Sánchez, però en veure que PP, Unidas Podemos i Cs es decantaven per mantenir també el d'Atresmedia, el socialista "accepta la posició conjunta" de la resta de forces.

Amb tot, el comitè electoral del PSOE considera una "anomalia" la celebració de dos "debats presidencials" en dos dies consecutius, i subratlla que "no hi ha cap precedent" d'un fet d'aquestes característiques "en la història de les democràcies occidentals" des de "la invenció de la televisió".

A banda, subratlla que el PSOE no ha refusat mai debats electorals durant una campanya electoral, i que en canvi, el PP sí els va rebutjar el 1996, el 2000 i el 2004. També indica que el 2015 va pactar amb els organitzadors que no hi aniria el cap de llista, i que el 2016 va rebutjar un cara a cara entre els candidats dels dos principals partits.

Finalment, el comitè electoral del PSOE indica que tenint en compte la polèmica, "sembla evident" la "necessitat" de buscar un "marc regulador" que faciliti la celebració "ordenada i recurrent" de debats.