El secretari general del Partit Socialista (PSOE), Pedro Sánchez, està disposat a portar el seu pacte amb Ciutadans (C's) fins a les últimes conseqüències, malgrat que la situació pugui comportar un nou escenari d'eleccions. "Sóc humil però tinc ambició, rere de mi hi ha 130 diputats i diputades", ha dit Sánchez aquest matí a Ferraz. Alhora ha insinuat que no rebutjaria reunir-se amb el president del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy, ja que "no veto ningú", però per parlar del govern en funcions.

"Està sol i aïllat", ha dit Sánchez en relació amb Rajoy, que havia indicat a primera hora del dilluns que trucaria el dirigent socialista per parlar d'una gran coalició encapçalada pels populars, respecte a la qual "C's s'hi pot reunir si vol". El secretari general socialista troba imprescindible que a partir d'ara Albert Rivera, o algú del seu partit, assisteixi a qualsevol taula de la negociació, com també a una hipotètica mesa amb Podemos, Izquierda Unida (IU), i Compromís, en tant que soci del seu pacte. Sembla que l'acord de El Abrazo es manté ferm, però els socialistes segueixen esquivant la pregunta sobre si es presentarien en coalició amb els taronges en cas d'eleccions.

Ara bé, els tres partits de l'esquerra reiteren que no seuran amb el PSOE si hi ha també C's, de manera que l'entesa amb els primers continua bloquejada fins a nou avís dels morats i les confluències. Per la seva banda, Sánchez  ha agraït "la bona voluntat del senyor [Alberto] Garzón", però creu que "és inexplicable que s’aliïn PP i Podemos per bloquejar el canvi". Així, el dirigent del PSOE es manté en les seves posicions: "No és cert que el bloc d’esquerres sumi, l'única veritat és que [Pablo Iglesias] va votar perquè Rajoy seguís sent president del govern, i va votar en contra d’un president socialista", ha sentenciat el secretari general.

Tot i així, el líder socialista ha afirmat que en cap cas trencarien els "governs del canvi" municipals, per castigar "el sectarisme d'Iglesias". Així, desmenteix el rumor que el seu partit deixi de donar suport als Ajuntaments on va faciliar la governabilitat als morats "desestabilitzant-los", com havien especulat alguns mitjans. Alhora, ha agraït a Rivera "que malgrat les diferències ideològiques hagi avantposat els interessos del país", i s''ha mostrat "sorprès" per aquest fet.